Mini Zijderoute Andersom

China - Kazachstan - Oezbekistan

Voor een exacte prijsopgave bel +31 – (0)76 – 5652879 of mail naar info@tiaratours.nl

Route & Programma

Deze Mini zijderoute is een perfect alternatief voor reizigers die graag veel zien in korte tijd! Treed in de voetsporen van Marco Polo door zelf de Zijderoute van Oezbekistan naar China af te leggen. Je reist per comfortabele trein langs karavaansteden, woestijnen en oases. Door je reis per trein af te leggen ervaar je de sfeer en beleef je het landschap dat je doorkruist het beste. Je trekt door dichtbevolkte gebieden, uitgestrekte steppen, hoge bergketens en de woeste Gobiwoestijn. In Dunhuang kun je vanaf de zandduinen de zonsopgang bekijken, alvorens in de Mogao grotten een aantal van China’s best bewaard gebleven boeddhistische wandschilderingen te bekijken.

Vragen?
Dit is Kim
Reisspecialist

Reizen is persoonlijk.
Jouw reisdroom dus ook.
Wij helpen reizigers al sinds 1996 om te ontdekken. Hoe? Vertel ons je dromen. Wij doen de rest!

vraag stellen
Gratis reisvideo Zijderoute

Kim deelt haar ervaringen,
tips & tricks én natuurlijk meer. Doe inspiratie op tijdens onze gratis online reisvideo.

Kijktijd: 30 min.

video bekijken
gratis reispresentatie Zijderoute

Reispresentatie bijwonen? Boordevol verhalen, tips, antwoorden op je vragen
én uniek filmmateriaal.
Kies uit een van de vele locaties
en data en meld je aan!

locaties & data
Waarom Tiara Tours?
 • Specialist sinds 1996
 • Persoonlijk reisadvies
 • Bewust & verantwoord reizen
 • Maatwerk | Individueel | Groepen
 • 24/7 Support tijdens je reis
Vragen?
Dit is Kim
Reisspecialist

Reizen is persoonlijk.
Jouw reisdroom dus ook.
Wij helpen reizigers al sinds 1996 om te ontdekken. Hoe? Vertel ons je dromen. Wij doen de rest!

vraag stellen
 • Van dag tot dag
 • Dag 1

  Aankomst in Beijing.

  Transfer naar het hotel.

  Wil je jouw verblijf in Beijing verlengen? Dat kan! Vraag jouw reisspecialist naar de mogelijkheden.

  China Beijing Tempel Tiara Tours 1
 • Dag 2

  Transfer naar station, vertrek per trein naar Xian.

  Transfer naar hotel.

  Xi’an ook wel bekend als het oostelijke punt van de Zijderoute en daarnaast de hoofdstad van vele Chinese Dynastieën. Een stad gelegen in het midden van het land en misschien wel de stad met de rijkste historie.

  Maak een duik in de geschiedenis tijdens een bezoek aan het Terracottaleger en bekijk elk uniek beeld met eigen ogen. Een fietstocht over de stadsmuur doet het hart van elke actieveling sneller kloppen. Bezoek in de avond het Moslimkwartier, een walhalla voor elke liefhebber van streetfood en andere lekkernijen.

  Hogesnelhedstrein China Tiara Tours 3
 • Dag 3

  Verblijf in Xi’an.

  Xi’an staat vooral bekend om het Terracottaleger.

  Het leger was bedoeld om de keizer te beschermen in zijn leven na de dood. De keizer was namelijk bang dat zijn gedode vijanden hem zouden opwachten in het hiernamaals. Het bijzondere aan het Terracottaleger is dat elk beeld uniek is met een ander gezicht, persoonlijke kleding en wapens.

  Je kunt het terracottaleger bezoeken onder begeleiding van een Engelssprekende gids tijdens de optionele excursie Terracottaleger.

 • Dag 4

  Transfer naar station. Vertrek per hogesnelheidstrein naar Lanzhou.

  Vanuit Lanzhou reis je in ongeveer 4 uur tijd naar Xiahe. Een prachtige rit door een bijzonder landschap.

  Xiahe maakte vroeger deel uit van Tiber maar is tegenwoordig weer officieel deel van China. In het centrum van de stad vind je het Labrang klooster, waar vandaag de dag nog meer dan 3.000 monniken leven.

  Het is dan ook een absolute aanrader om je tijdens een bezoek aan Xiahe te laten rondleiden door één van deze monnikken.

  Xiahe 5 Tibetaans China Tiara Tours
 • Dag 5

  Verblijf in Xiahe.

  Door de ligging op meer dan 3.000 meter hoogte heeft Xiahe een indrukwekkend landschap. Kleine dorpjes zijn gelegen tussen hoge bergketens. Je vind hier verschillende dieren die genieten van de vele graslanden.

  Je kunt de omgeving van Xiahe uitstekend verkennen onder begeleiding van een Engelssprekende gids tijdens de optionele excursie Xiahe Sangke Grasslands.

 • Dag 6

  Transfer naar het station, vertrek per trein naar Dunhuang.

  De hogensnelheidstreinen in China zijn van goede kwaliteit met veel comfort. Tijdens deze, soms lange, ritten kun je genieten van prachtige uitzichten onder het genot van een kopje koffie of thee.

  Transfer naar het hotel.

  Dunhuang Tiara Tours
 • Dag 7

  Verblijf in Dunhuang.

  Dunhuang kenmerkt zich door de bijzondere ligging, midden in de woestijn. De stad is een perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan de zandduinen en het bijzondere crescent moon lake. Naast de zandduinen zijn ook de Mogao grotten zeker een bezoek waard.

  Wanneer je relatief kort in Dunhuang verblijft kun je kiezen voor de optionele excursie Dunhuang waarbij je zowel de zandduinen als de Mogao grotten bezoekt.

  Grotten Dunhuang Tiara Tours
 • Dag 8

  Transfer naar station. Vertrek per hogesnelheidstrein naar Urumqi.

  Transfer naar hotel.

  Urumqi is de hoofdstad van de uiterst west gelegen provincie Xinjiang. Deze bijzondere stad kenmerkt zich door door het Uygur karakter. Deze sfeer proef je voornamelijk op de lokale markt en rondom de nabij gelegen moskee. Aan de andere kant van de stad proef je een totaal andere, meer moderne Chinese sfeer. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de rode heuvel, gelegen in een prachtig park vanwaaar je uitzicht hebt over een groot deel van de stad.

  Urumqi Tiara Tours
 • Dag 9

  In de avond transfer naar het station.

  Vertrek per nachttrein naar Almaty.

  Tijdens deze rit overnacht je één nachten in een nachttrein. Je slaapt in een 4- of 2-persoonscoupé. Helaas is er op deze trein geen restauratierijtuig aanwezig. Je kunt natuurlijk wel je eigen eten en drinken mee nemen.

  Urumqi Tiara Tours 2
 • Dag 10

  Verblijf in de trein

  Trein coupé Almaty Urumqi Tiara Tours
 • Dag 11

  Verblijf in Almaty.

  Almaty, ook wel Alma-Ata genoemd is de grootste en voormalige hoofdstad van Kazachstan. Je kunt in de stad nog zeker de Russische invloeden terugvinden. Almaty staat daarnaast ook bekend om de prachtige ligging in de bergen. De stad leent zich dan ook uitstekend voor een natuurbezoek in de omgeving.

  Je kunt de stad uitstekend verkennen onder begeleiding van onze lokale, Engelssprekende gids tijdens de optionele excursie Almaty.

  almaty stad tiara tours
 • Dag 12

  Verblijf in Almaty.

  Tip: Bezoek vandaag Big Almty Lake, gelegen op ongeveer 40 minuten van de stad geniet van je van de prachtige uitzichten over de bergen en kloven van het nationale park. Bij aankomst word je verrast met een adembenemend panoramisch zicht over Big Almaty Lake (Ozero Bolshoe Almatinskoe). Het meer is een belangrijke watervoorziening voor de stad. Hierdoor heb je als toerist niet overal toegang tot het meer zelf. Van bovenaf is het uitzicht minstens zo spectaculair.

  Almaty lake bezoek je onder begeleiding van onze lokale, Engelssprekende gids tijdens de optionele excursie Big Almaty Lake & Falcon Farm.

  Kazachstan Big Almaty lake meer uitzicht Tiara Tours 1
 • Dag 13

  In de avond transfer naar station.

  Vertrek per nachttrein naar Tashkent.

  Tijdens deze rit van ongeveer 24 uur verblijf je in een nachttrein. Je slaapt in een 4- of 2-persoonscoupé. Voor maaltijden of een kopje koffie kun je terecht in het restauratierijtuig.

  Trein coupé Tashkent Almaty Tiara Tours 2
 • Dag 14

  Aankomst in Tashkent.

  Transfer naar het hotel.

  Tashkent is als hoofdstad van Oezbekistan een stad van contrasten. Een modern zakelijk district met strakke glazen congresgebouwen en brede 6 baans wegen wisselen een oud centrum af, met daartussen de duidelijke Sovjet invloeden. Wij raden zeker een bezoek aan het Khast-Imom complex en de Chorsu Bazar in de oude stad aan. Maar ook het centrum is zonder meer een bezoek waard, hier zul je het Amir Temur plein en het plein van de onafhankelijkheid gaan bekijken.

  Je kunt Tashkent bezoeken onder begeleiding van een Engelssprekende gids tijdens de optionele excursie Tashkent.

  tashkent moskee tiara tours
 • Dag 15

  Transfer naar het station, vertrek per trein naar Boechara.

  Transfer naar het hotel.

  Boechara was in vroegere tijden een zelfstandige staat en in alles is nog te zien dat deze stad een rijke historie heeft. Vol prachtige, met mozaïek ingelegde bouwwerken waar je ogen tekort komt.

  Naast het sprookjeachtige straatbeeld en bazars mogen de andere highlights niet ontbreken: Wij raden ook zeker een bezoek aan het Mausoleum van de Samani Dynastie, het beroemde Kalon ensemble, het Ark fort, de Kalyan minaret en moskee, maar ook de madrassa Miri-Arab / Ulugbek / Chor-Minor en Abdulazizkhan, de Magoki-Attori moskee, trade koepels en het Lyabi Hauz complex aan.

  Je kunt Boechara bezoeken onder begeleiding van onze lokale, Engelssprekende gids tijdens de optionele excursie Boechara of het 2-daags excursiepakket Boechara.

  Oezbekistan Boechara plein Tiara Tours
 • Dag 16

  Transfer naar station, trein naar Samarkand.

  Transfer naar hotel.

  Samarkand staat bekend als één van de belangrijkste steden aan de oude zijderoute. In tegenstelling tot de hoofdstad Tashkent, proef je in Samarkand nog het oude Oezbekistan.

  De stad staat vol met imposante bouwwerken waar het Registan plein de bekendste van is. Vroeger was dit een zanderig marktplein, maar tegenwoordig bevinden zich drie van de bekendste madrassa’s van het land die in 2001 aan de UNESCO werelderfgoed.

  registan trein tiara tours
 • Dag 17

  Verblijf in Samarakand

  Tijdens je verblijf in deze oude hoofdstad lijk je tijd te kort te komen. De vele indrukwekkende bouwwerken wisselen elkaar af. Helaas liggen deze verspreid over de stad waardoor het reizen tussen de bezienswaardigheden wat meer tijd kan kosten.

  Je kunt Samarkand bezoeken onder begeleiding van onze lokale, Engelssprekende gids tijdens de optionele excursie Samarkand of het optioneel 2-daags excursiepakket Samarkand .

  Samarkand Oezbekistan Tiara Tours
 • Dag 18

  Verblijf in Samarkand.

  In de late middag transfer naar het station voor vertrek van de trein terug naar Tashkent.

  bibi xanom 196898 1920
 • Dag 19

  Transfer naar de luchthaven.

  Wil je jouw verblijf in Oezbekistan uitbreiden met bijvoorbeeld een bezoek aan Khiva. Dat kan! Vraag jouw reisspecialist naar de mogelijkheden.

Data & Prijzen

Vrijblijvend op maat reisvoorstel? Klik hier of bel
+31 - (0)76 - 5652879
 • Landarrangement:
  • Deze reis is momenteel niet mogelijk. Voor meer informatie neem contact op.
  • Deze reis passen wij graag helemaal aan naar je persoonlijke wensen. Let op; de treinen vertrekken meerdere malen per week, de invulling van jouw reis bepaalt de dag van vertrek.
  • * Minimaal 2 deelnemers. Alleen op reis? Geen probleem, vraag naar de mogelijkheden.
 • Inclusief:
  • Alle transfers conform dagprogramma
  • Overnachtingen in middenklasse 3* hotels o.b.v. logies & ontbijt (m.u.v. ontbijt in de trein en hotels in China)
  • Treintickets Tashkent - Almaty en Almaty - Urumqi incl. plaatsreservering in de 2e klas, verblijf in 4-persoonscoupés o.b.v. logies
  • Treintickets in Oezbekistan en China incl. plaatsreservering in de 2e klas, zitplaatsen
  • Verzorging van bewijs van inreis, verblijf en uitreis voor China
  • 24/7 bereikbaar in geval van nood
 • Exclusief:
  • Visa China
  • Vluchten
  • Overige maaltijden
  • Optionele excursies
  • Fooien
  • Persoonlijke uitgaven
  • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Vluchtmogelijkheden:
  • Aeroflot of Turkish Airlines vluchten Amsterdam - Beijing/ Tashkent - Amsterdam (via Moskouof Istanbul) Vanaf € 549,- p.p.
  • Aeroflot of Turkish Airlines vluchten Brussel - Beijing/ Tashkent - Brussel (via Moskou of Istanbul) Vanaf € 549,- p.p.
  • Liever met een andere maatschappij vliegen? Vraag naar de mogelijkheden.
 • Bijkomende kosten:
  • Reserveringskosten € 30,- per boeking
  • SGR bijdrage (vanaf 1 februari 2021) € 5,- p.p.
  • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
 • Upgrade accommodaties:
  • Toeslag verblijf comfortklasse 4* hotels m.u.v. Xiahe € 199,- p.p.
 • 2-persoonsgebruik treincoupés:
  • Toeslag 2-persoonscoupé Urumqi - Almaty € 319,- p.p.
  • Toeslag 2-persoonscoupé Almaty - Tashkent € 189,- p.p.
 • Reis je alleen?
  • Voor alleenreizenden kan er een toeslag gelden. Neem contact op met een van onze reisspecialisten voor een vrijblijvende prijsopgave.

Excursies

Bekijk de excursies en boek ze om je reis nóg mooier te maken!

 • China
 • Excursie Turpan vanuit Urumqi

  Breng een bezoek aan de Karez, het waterleiding systeem dat over tientallen kilometers door grotten geleid wordt. Bij de Jiaohe ruïnes krijg je een goede indruk van hoe zwaar het leven van de kamelendrijvers op de oude Zijderoute geweest moet zijn. De "vuur" bergen lijken bij zonsondergang in brand te staan....

  Lees meer
 • Excursie Dunhuang Mogao grotten & Ming Sha zandduinen

  De beroemde Mogao Grotten en Ming Sha 'zingende' zandduinen. Over een lengte van 2 km zijn honderden grotten uitgehakt, waarin zich duizenden kleurrijk geschilderde Boeddha's en andere beelden bevinden. De Ming Sha of de "zingende" zandduinen zijn zeer fotogeniek.  ...

  Lees meer
 • Excursie Xiahe Sangke Grasslands

  Xiahe wordt ook wel klein Tibet genoemd en lijkt zelfs een beetje op Mongolië. Geniet van unieke glooiende groene heuvels en het plattelandsleven, met herders in Yurts met geiten, schapen, yaks en paarden....

  Lees meer
 • 2-daags excursiepakket Xi’an

  Xian, dat ooit de hoofdstad van China was, staat nu vooral bekend om het Terracotta leger. Daarbij is Xian het oostelijke eindpunt van de Zijderoute waardoor het een ware smeltkroes van verschillende culturen is geworden, met o.a. de Grote Moskee als highlight! ...

  Lees meer
 • Kazachstan
 • Excursie Almaty & Medeo Gorge

  Tijdens deze stadsexcursie bezoek je o.a. het Panfilov Park, de Zenkov Kathedraal en het republic plein. Daarnaast kun je tijdens een bezoek aan de green bazaar uitstekend souveniers shoppen. Na het bezoeken van de stad ga je richting de heuvels van Almaty. Hier bezoek je s'werelds hoogst gelegen schaatsbaan en Kok-Tube park vanwaar je een fantastisch panoramisch uitzicht hebt over de stad. Uiteindelijk ga je per kabelbaan vanaf de heuvels terug naar de stad....

  Lees meer
 • Issyk Lake - Kazachstan

  Excursie Mountain Lake Issyk

  Landschappen rechtstreeks uit een schilderij? Neem je tijd en geniet van een dag rondom de Tian Shan mountains en het daartussen gelegen mooie Lake Issyk. Nieuwsgierig? ...

  Lees meer
 • Charyn Canyon Kazachstan

  Excursie Charyn Canyon

  De kleine broer van de Grand Canyon bezoeken? Een 150 kilometer lange kloof met a-dem-be-ne-men-de uitzichten. Wandel rond in dit landschap alsof je op een andere planeet bent. Meer weten? ...

  Lees meer
 • Oezbekistan
 • oezbekistan mozaïek | Tiara Tours

  Excursie Boechara

  Boechara: Een waar sprookje waarin je een hele dag mag ronddwalen. Onder begeleiding van een gids ontdek je álle highlights, madrassa's, minaretten en moskeeën, maar ook de mooiste straatbeelden en bazars die je kunt bedenken. Nieuwsgierig?...

  Lees meer
 • Oezbekistan - Registan Square | Tiara Tours

  Excursie Samarkand

  Samarkand: Weelderig, legendarisch en boordevol verrassingen. Simpelweg een absolute must-see. Fenomenale historische bouwwerken, heerlijke geuren op de bazaar en fantastische mensen vormen een dag dromen om nooit te vergeten. Kijk snel!...

  Lees meer
 • Tashkent Oezbekistan Tiara Tours 3

  Excursie Tashkent

  Tashkent, stad van de contrasten. Tijdens deze excursie breng je onder andere bezoek aan het Khast-Imom complex en de Chorsu Bazar in de oude stad. Maar ook het centrum is zonder meer een bezoek waard, hier zul je het Amir Temur plein en het plein van de onafhankelijkheid gaan bekijken....

  Lees meer

Verblijf

Tijdens een rondreis langs de zijderoute verblijf je in traditionele, middenklasse accommodaties. Hieronder kun je een beschrijving vinden van wat je kunt verwachten. Verblijf je liever in luxere accommodaties, geef dit dan aan bij je reisspecialist.

Vrijblijvend op maat reisvoorstel? Klik hier of bel
+31 - (0)76 - 5652879
 • Hotel in Beijing
  Huguosi 2

  Het hotel in Beijing ligt aan een 600 meter lange oude culturele straat. Deze straat grenst met een winkelstraat en verder vind je in dit gebied het volkstheater, een beroemde operatuin in Beijing en de Huguo-tempel. Op ongeveer 2 minuten lopen vind je verschillende metrolijnen, ook zijn er veel buslijnen die voor het hotel stoppen waarmee je elke hoek van Beijing kan bereiken. De kamers zijn klassiek ingericht.

 • Hotel in Xian
  xian hostel

  Dit klassiek Chinese hotel doet wat zakelijk aan maar is uiterst gunstig gelegen in het centrum van de stad. De bruisende moslimwijk, de Drum & Belltower en andere bezienswaardigheden bevinden zich op korte loopafstand. Het hotel beschikt over comfortabele, grote kamers met een badkamer met douche, een zitje en gratis WIFI. Het hotel biedt een warm, Chinees ontbijtbuffet aan.

 • Hotel in Xiahe
  middenklasse hotel Xiahe

  Het gezellige, Tibetaanse hotel bevindt zich in de hoofdstraat van de stad op een paar minuten lopen van het Labrang klooster. De kamers zijn ruim opgezet en beschikken over een badkamer met bad of douche, koffie/thee faciliteiten, een zitje en airco. In de kleine, gemoedelijke ontbijtruimte wordt een westers a la carte ontbijt verzorgd.

 • Hotel in Duanhuang
  middenklasse hotel Dunhuang 1

  Het moderne hotel is gelegen in het hart van de stad. Winkels, restaurants en de gezellige markt bevinden zich op korte loopafstand. De kamers zijn ruim ingericht en beschikken over een badkamer met douche, koffie/thee faciliteiten, een zitje en airco. Het hotel biedt een warm, Chinees ontbijtbuffet aan. WIFI is soms alleen beschikbaar voor Chinese simkaart houders.

 • Hotel in Urumqi
  middenklasse hotel Urumqi 1

  Dit moderne, Chinese hotel is perfect gelegen in het centrum van de stad op loopafstand van diverse leuke winkels en een ruim aanbod aan restaurants. De kamers beschikken over een badkamer met douche, koffie/thee faciliteiten, een zitje, airco en een flat screen tv. Het hotel biedt een warm, Chinees ontbijtbuffet aan. WIFI is soms alleen beschikbaar voor Chinese simkaart houders.

 • Hotel in Almaty
  Middenklasse hotel Almaty

  Dit moderne, ruim opgezette hotel is gelegen in het centrum van de stad op loopafstand van winkelcentra en restaurants. Het hotel beschikt over gratis WiFi, een binnenzwembad, een spa en een restaurant waar zowel lokale als internationale gerechten worden geserveerd. De kamers beschikken over een badkamer met bad of douche, een flat screen tv, gratis WIFI en minibar (tegen betaling). Je kunt in dit hotel ook gebruikmaken van de wasservice.

 • Hotel in Samarkand
  middenklasse hotel Samarkand 3

  De accommodaties liggen verspreid over de stad omdat Samarkand geen echt centrum kent. Je bent echter altijd in de buurt van één van de indrukwekkende bezienswaardigheden. De kamers zijn klassiek en comfortabel ingericht met Oezbeekse kenmerken en oog voor details. Omdat deze accommodaties zich vaak in oude, traditionele gebouwen bevinden verschillen de ruimtes van grootte en voorzieningen. Je beschikt altijd over een kamer met eigen badkamer. In het restaurant wordt een ontbijt buffet aangeboden met zowel Europese als lokale gerechten.

 • Hotel in Boechara
  middenklasse hotel Boehara 3

  De kleine, typerende accommodaties bevinden zich allemaal in het centrum van de stad op loopafstand van leuke, gezellige restaurantjes. De kamers zijn klassiek en comfortabel ingericht met Oezbeekse kenmerken en oog voor details. Omdat deze accommodaties zich vaak in oude, traditionele gebouwen bevinden verschillen de ruimtes van grootte en voorzieningen. Je beschikt altijd over een kamer met eigen badkamer. In het restaurant wordt een ontbijt buffet aangeboden met zowel Europese als lokale gerechten.

 • Hotel in Tashkent
  middenklasse hotel Tashkent 3

  Gelegen in het centrum. Dit traditioneel ingerichte hotel beschikt over een buitenzwembad (seizoensgebonden), een fitness ruimte, gratis WIFI en een restaurant waar zowel Europese als lokale gerechten geserveerd worden. De kamers zijn ruim opgezet en beschikken over een badkamer met bad of douche, gratis toiletartikelen, airco en een flat screen tv.

Praktische Info

Vrijblijvend op maat reisvoorstel? Klik hier of bel
+31 - (0)76 - 5652879
 • Beste reistijd
 • Wat is de beste reistijd om de Zijderoute af te leggen? Centraal-Azië is een uitgestrekte en gevarieerde regio die wordt gekenmerkt door een breed scala aan klimaten en landschappen. Als je van plan bent om Centraal-Azië te verkennen, is het belangrijk om de beste reistijd te overwegen, aangezien deze sterk kan variëren afhankelijk van het specifieke land en de activiteiten die je wilt ondernemen. De lente is een aangename tijd om veel delen van Centraal-Azië te bezoeken. De temperaturen zijn doorgaans mild en aangenaam, en de natuur begint tot leven te komen na de winter. Dit seizoen is ideaal voor het verkennen van historische steden zoals Samarkand in Oezbekistan, wandelen in de bergen van Kirgizië of genieten van de bloeiende flora in Kazachstan. De zomer brengt warm weer in Centraal-Azië, vooral in de laaglanden. Het is de perfecte tijd voor avonturiers die de bergen willen verkennen, zoals de Tian Shan- en Pamir-gebergtes, waar wandelen, bergbeklimmen en kamperen populaire activiteiten zijn. In steden zoals Almaty en Tasjkent kunnen de temperaturen hoog oplopen, dus zorg voor voldoende bescherming tegen de hitte. De herfst is vaak het meest geliefde seizoen in Centraal-Azië vanwege het milde weer en de prachtige herfstkleuren die de landschappen sieren. Het is een uitstekende tijd om te genieten van trektochten en culturele verkenningen, vooral in landen zoals Kirgizië en Tadzjikistan. De zachte temperaturen maken het verkennen van steden en nationale parken comfortabeler. De winter brengt koude temperaturen met zich mee in veel delen van Centraal-Azië en is daarom vooral geschikt voor winterse activiteiten.


 • Geldzaken
 • Oezbekistan
  De munteenheid is de Sum (UZS). In Tashkent kun je bij banken en grote hotels (ATM) geld opnemen met een visa kaart. Bij sommige automaten wordt ook mastercard geaccepteerd. De Maestro kaart is helaas bijna niet te gebruiken. Bij banken en wisselkantoortjes kun je contant geld wisselen. Let op: bankbiljetten ouder dan gedrukt in 1996, waarop geschreven is, die beschadigd of gescheurd zijn, worden niet aangenomen. Het is aan te bevelen om altijd enige Dollars of Euro’s contant bij je te hebben. Vaak kun je ook direct met kleine coupures Euro’s en Dollars betalen. Oezbeken zullen zelfs liever Dollars ontvangen dan hun eigen Sum gezien de instabiele koers van hun eigen munteenheid. Dollars worden over het algemeen geprefereerd boven Euro’s. Laat je eventueel bij aankomst door onze lokale agent helpen om je Euro’s of Dollars te wisselen. Geld wisselen op straat is uiteraard niet raadzaam. De Sum terug wisselen in een andere valuta is zeer lastig. Probeer daarom altijd de lokale valuta op te maken voor vertrek. In de trein naar Kazachstan kan er helaas niet met de Oezbeekse Sum betaald worden.

  Kazachstan De munteenheid is de Tenge (KZT). In Almaty kun je bij nagenoeg alle pinautomaten geld opnemen met de Maestro, Visa en Mastercard. Ook in de winkels en in restaurants is het erg gebruikelijk om met de pinpas te betalen.
  Wissel nooit geld om in de trein of op straat, ze rekenen vaak een slechtere koers en er kan bijvoorbeeld vals geld in omloop zijn.
  Let op: vraag voor vertrek bij de bank na of jouw bankpas geactiveerd is voor transacties in het buitenland.

  China De munteenheid van China is de yuan. In China kun je in de meeste steden op veel plaatsen pinnen. In China wordt de creditcard (Visa en Mastercard) bijna overal geaccepteerd. Soms is het even zoeken naar een automaat waar de Maestro kaart geaccepteerd wordt. Laat je door onze lokale collega’s hierover informeren.

  Kijk voor de actuele koersen op http://www.xe.com.
  Kijk voor een actueel overzicht van atm/ pinautomaten op www.mastercard.us/atmlocator


 • Zakgeld op reis
 • Niets is zo persoonlijk als een uitgavenpatroon op reis. Alles hangt af van jouw persoonlijke keuzes zoals, souvenirs mee voor de hele familie of alleen een kleine herinnering voor jezelf, eten in een luxe restaurant, of bij een kraampje langs de straat, toch een tripje naar dat mausoleum of die madrassa maken of gaan paardrijden. We kunnen ons advies over het zakgeld mee op reis met name baseren op onze persoonlijke ervaring en vormt hopelijk een indicatie voor jou.

  Oezbekistan
  Het prijsniveau ligt in Oezbekistan een stuk lager dan in Nederland. Voor een avondmaaltijd kun je het, in een gemiddeld restaurant, prima redden met € 15,- tot € 20,-. Houd er rekening mee dat de prijzen in toeristische restaurants hoger kan liggen.

  Kazachstan
  De prijzen in Kazachstan liggen vaak wat hoger dan in Oezbekistan. Het is echter voordeliger dan in Nederland.

  China
  Voor China kun je qua eten en drinken een budget aanhouden van rond de €25,- per persoon per dag. Entreegelden zijn echter relatief prijzig en alcohol is vergelijkbaar met Nederlandse prijzen.
  Trein Tijdens de treinreis is het erg afhankelijk of je in het restauratierijtuig eet, eten koopt op de perrons of zelf meegebrachte soep en noedels eet. Het indicatiebedrag voor de gehele treinreis ligt tussen de € 125,- en de € 175,- p.p.


 • Tijdsverschillen
 • Oezbekistan Tijdens de wintertijd is het in Oezbekistan vier uur later dan in Nederland. Tijdens de zomertijd drie uur later.

  Kazachstan Tijdens de wintertijd is het in Kazachstan vijf uur later dan in Nederland. Tijdens de zomertijd vier uur.

  China Tijdens de wintertijd is het in China zeven uur later dan in Nederland. Tijdens de zomertijd zes uur later.


 • Elektriciteit
 • Zowel in Oezbekistan, Kazachstan als China is de netspanning 220 volt en gebruikt men dezelfde stopcontacten als in Nederland. Let op: soms zijn deze niet geaard. In de trein bevinden zich stopcontacten bij het toilet en in het gangpad van het rijtuig. De standaard netspanning is 45V, maar de provodnik kan het stopcontact omzetten naar 220V. Soms bevinden zich in de rijtuigen ook al stopcontacten met 220V (dit staat erbij aangegeven). Het is aan te raden om een splitter of verlengkabel mee te nemen. Op deze manier kun je meerdere apparaten aansluiten op één stopcontact. Echter moet je er wel rekening mee houden dat de stroom geregeld voor een korte periode uit kan vallen. Daarnaast is een powerbank (mobiele batterij om apparatuur aan op te laden zonder stopcontact) ook een optie om mee te nemen op reis. Je hebt dan waar je ook bent de beschikking over een stroombron. In China is in de hotelkamers altijd een westers stopcontact aanwezig. Let op: de powerbank mag je nooit in de ruimbagage bewaren tijdens de vlucht.


 • Telefonie & internet
 • Oezbekistan heeft het internationale landnummer: 00998. Indien je in Oezbekistan naar het buitenland wilt bellen, dien je 8 (wacht op kiestoon) en dan 10 gevolgd door de betreffende landcode te bellen. Bijvoorbeeld voor Nederland 1031 en België 1032. In de grote steden beschikken de meeste hotels over gratis Wifi en zijn er internetcafés. Houd er wel even rekening mee dat de verbinding niet altijd even snel en stabiel is.

  Kazachstan In het meest ontwikkelde land van centraal Azië is het bereik met de mobiele telefoon erg goed. Ook Internet/WIFI is op veel locaties beschikbaar.

  In China is gratis Wifi op veel plaatsen voor handen, in de hotels of bij bekende internationale ketens zoals Starbucks. In China zul je merken dat verschillende websites zijn geblokkeerd. Dit wordt gedaan om mogelijke kritiek op de regering via deze sites te controleren. Dit betreft ook een groot aantal websites die veel Nederlanders/Belgen gebruiken, zoals Facebook, Twitter, YouTube, WordPress, Dropbox en Blogspot. E-maildiensten zoals Gmail en Hotmail werken soms wel, soms niet of soms gedeeltelijk. Dit is dus zeker iets om rekening mee te houden voordat je naar China vertrekt. Het bereik in China is goed. China heeft het internationale landnummer: 0086. Indien je in
  China naar het buitenland wilt bellen, dien je 00 gevolgd door de betreffende landcode te bellen.

  In de trein:
  De mobiele bereikbaarheid tijdens de treinreis is in de afgelopen jaren sterk verbeterd. Je hebt dan ook een groot deel van de treinreis bereik, het signaal is echter niet overal even sterk. Dit kan natuurlijk ook per provider verschillen. In de trein is geen Wifi aanwezig. Mede hierdoor is het gevoel er echt even uit te zijn nog groter, en draagt bij aan de bijzondere ervaring van de aaneengesloten dagen in de trein.


 • Rijtuig & coupe
 • Slapen in de Zijderoute Express/ trein: De treincoupé
  Tijdens de zijderoute slaap je standaard in een 4-persoonscoupé. De rijtuigen tellen meestal negen 4-persoonscoupés met aan weerszijden twee bedden boven elkaar. Overdag kun je comfortabel op de onderste bedden zitten. Per rijtuig zijn er twee was- en toiletruimtes. Uiteraard is het voor veel trajecten ook mogelijk om tegen een toeslag een 2-persoonscoupé te boeken. Er is meestal maar één 1e klasse rijtuig aanwezig. Deze is voorzien van acht 2-persoonscoupé’s met aan weerszijden een bed. In de treinen zonder 1e klas is het mogelijk om in de 2e klas een 4-persoonscoupé voor twee personen te boeken.

  Indeling in de trein
  In de trein worden onze reizigers zoveel mogelijk bij elkaar ingedeeld. Dit wordt door de meeste reizigers gewaardeerd. Als je niet met andere Tiara Tours deelnemers een 4-persoonscoupé wilt delen, dan dien je dit bij boeking op te geven. Wij proberen dan een ticket in een ander rijtuig te boeken, zodat je met lokale bevolking of internationale toeristen de coupé deelt.

  Faciliteiten aan boord
  De provodniki (conducteurs) zorgen voor het reilen en zeilen in het rijtuig, zoals de orde en netheid. Per rijtuig zijn er twee provodniki, één voor de dag en één voor de nacht. Je krijgt aan het begin van de reis schoon beddengoed en een klein handdoekje uitgereikt. Soms wordt hier een vergoeding (circa 3 euro) voor gevraagd. Een eigen handdoek meenemen is aan te bevelen. De sanitaire voorzieningen worden over het algemeen keurig schoon gehouden.

  Mag in de treinen gerookt worden?
  In de treinen mag niet gerookt worden. Op de stations, tijdens de stops kan men eventueel roken in kleine daarvoor bestemde ruimten. Er is in de trein een beperkt aantal 220V aansluitingen. De elektrische stopcontacten en stekkers zijn dezelfde als bij ons. Je wordt de held van het rijtuig als je een verlengsnoer met 4 tot 6 aansluitpunten meeneemt!


 • Maaltijden onderweg
 • Eten onderweg tijdens de Zijderoute reis?
  Aan eten geen gebrek! Er zijn vele manieren om jezelf te voorzien van een heerlijk ontbijt, lunch, diner of snack onderweg. De decoratie verschilt per trein en varieert van een kantine-achtige uitstraling tot een echt authentiek sfeertje met houtsnijwerken en tierelantijntjes. Vaak zul je aan het eind van de middag/begin van de avond het restauratierijtuig opzoeken voor een warme maaltijd en een drankje. Daarbij is het redelijk makkelijk kiezen want meestal is de menukaart ook Engelstalig of staan er foto’s bij. De maaltijden zijn natuurlijk iets anders dan dat wij gewend zijn, maar zeker niet minder lekker. Voor circa € 10,- (omgerekend) kun je hier à la carte eten. Er zijn ook alcoholische dranken verkrijgbaar, wijn is echter zeer prijzig.
  Op de perrons bevinden zich, tijdens de tussenstops, vaak kiosken. Waar ze onder andere frisdranken, chips, noodles, koekjes, fruit en soms ook lokale proeverijen verkopen.
  Ook is er in ieder rijtuig een samovar (waterkoker) aanwezig. Je kunt zo zelf een kopje thee of koffie maken of een soepje of noodles bereiden. Vaak is er tegenover de waterkoker een punt waar je drinkwater kunt tappen.


 • Handig om mee te nemen
 • Wat moet je meenemen in de trein tijdens de Zijderoute reis? Inpaklijst

  Ken je dat gevoel, dat je voor je backpack of koffer staat en niet weet wat je toch allemaal mee moet nemen? Wij hebben een aantal spullen op een rijtje gezet die zeker handig zijn om tijdens de reis met de Zijderoute Express bij je te hebben.

  Algemene tips Makkelijk zittende kleding, in het voor en najaar ook een dikke trui/jas en ‘laagjes kleding’. Houdt er rekening mee dat je veel zult wandelen/lopen, maar speciale bergschoenen zijn niet perse nodig. Wc-brildekjes en hygiënedoekjes. Handdoek(en), kussensloop, handwasmiddel, droogshampoo en extra toiletartikelen als verfrissingsdoekjes of zeepblaadjes. Reiskussentje Medische benodigdheden, zoals medicijnen, pleisters, ORS zoutoplossing, Norit, Paracetamol en DEET. Zaklamp, waxinelichtjes. Moneybelt, MP3-speler/Tablet/e-reader/leesboek en/of spelletjes ter vermaak. Powerbank (mobiele batterij om apparatuur aan op te laden zonder stopcontact). De Point-it telefoon app (allerlei handige tekeningen die in beeld uitleggen wat je bedoelt), eventuele woorden/taalboekjes en andere reisgids(en). Spulletjes om weg te geven of om aan medereizigers (lokale bevolking) te laten zien, zoals foto’s of ansichtkaarten van Nederland en bijvoorbeeld ballonnen/ bellenblaas/ kleurpotloden voor kinderen. Mocht je nog een plekje over hebben neem dan ‘oude’ kleding mee, die je na het dragen weg kunt geven.

  Tips voor in de trein
  In de meeste treinen is klimaatbeheersing, dit wil zeggen dat het nog wel eens fris kan zijn in de trein en een vest of truitje prettig kan zijn. Toch houden lokale mensen van warmte en kan het warm zijn in de trein. Schoonmaakdoekjes om het raam van de coupé (aan de buitenkant) schoon te maken zodat je het beste uitzicht hebt. Oploskoffie, thee, soep en instant maaltijden voor gebruik van de samovar. Tussendoortjes/versnaperingen zoals crackers, koekjes, nootjes, liga’s (op de perrons kun je eventueel ook nog fruit, frisdrank, noodles e.d. kopen). Toiletpapier (niet altijd aanwezig in de trein). Handdoek(en), kussensloop, (wegwerp) washandjes, handwasmiddel, droogshampoo en extra toiletartikelen als verfrissingsdoekjes of zeepblaadjes. Oordopjes (indien je lastig in slaap denkt te komen van de geluiden van de trein). Drinkbeker (plastic) en een thermosbeker, bord, bestek, zakmes met flesopener (niet in handbagage). Verlengsnoer en/of verdeelstekker voor in je coupé of om in het gangpad in te kunnen pluggen.


 • Feestdagen & evenementen
 • Wanneer je op reis gaat raden we je aan van te voren de nationale feest- en herdenkingsdagen te checken die in jouw (gewenste) reisperiode vallen. Tijdens en rondom sommige feestdagen of vakantieperiodes wordt er natuurlijk veel georganiseerd, versierd of zijn er extra festivals. Helaas kan dat ook betekenen dat veel lokale mensen vrij zijn, waardoor het voor extra veel drukte kan zorgen bij belangrijke trekpleisters, musea, maar ook in hotels en in het verkeer. Bovendien zijn sommige restaurants, musea of winkels dan juist gesloten. Wij proberen altijd rekening te houden met lokale belangrijke dagen en vakanties, ook al is dat niet altijd mogelijk. We hebben hieronder alvast de belangrijkste dagen voor je op een rijtje gezet.


  Nationale feestdagen Oezbekistan
  1-jan New Year’s Day
  8-mrt International Women’s Day
  21-mrt Navruz
  9-mei Day of Memory and Honor
  25-jun Eid al-Fitr
  1-sep Eid al-Adha
  1-sep Independence Day
  1-okt Teacher’s Day
  8-dec Constitution Day

  Nationale feestdagen Kazachstan
  1-jan New Year’s Day
  2-jan New Year Holiday
  3-jan New Year Holiday
  7-jan Orthodox Christmas Day
  8-mrt International Women’s Day
  20-23 mrt Nauryz Holiday
  1-mei Kazakhstan People Solidarity Day
  7-mei Defender’s Day
  8-mei Defender’s Day Holiday
  9-mei Victory Day
  6-jul Capital City Day
  7-jul Capital City Day Holiday
  30-aug Constitution Day
  1-sep Kurban Ait
  1-dec First President Day
  16-dec Independence Day
  18-dec Independence Day Holiday
  19-dec Independence Day Holiday

  Nationale feestdagen China
  27-jan tot 2-feb Lente vakantie
  2-4 apr Qing Ming
  29 apr – 1 mei Dag van de arbeid
  28-30 mei Dragon Boat festival
  1-8 okt Oktober vakantie


 • Gezondheid, verzekeringen & vaccinaties
 • Het is belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan. Wij vinden het raadzaam om passend en persoonlijk medisch advies in te winnen zodat jouw situatie goed is afgestemd op je reisbestemming.

  Vaccinaties
  Neem contact op met je huisarts of een onafhankelijke instantie zoals de GGD. Zij beschikken over actuele informatie en kunnen advies op maat geven. Voor informatie en/of een afspraak bij jou in de buurt, kun je contact opnemen met de plaatselijke GGD of via www.ggdreisvaccinaties.nl
  Let op: De meeste ziektekostenverzekeringen vergoeden de vaccinaties, check dit bij jouw verzekeringsmaatschappij.

  Reisverzekering
  Het belang van een reisverzekering wordt nog wel eens onderschat. Zonder reisverzekering kun je op reis onverwachts voor hoge kosten komen te staan (bijvoorbeeld in medische noodgevallen of bij diestal). Check je reisverzekering voor je op reis gaat. Belangrijk is dat deze het dekkingsgebied: wereld heeft. Tiara Tours biedt je in samenwerking met Allianz Global Assistance de mogelijkheid om direct bij je boeking je reisverzekering en/ of annuleringsverzekering in orde te maken.

  Medicijnen
  Het is raadzaam om tijdens de reis een aantal medicijnen mee te nemen. Denk hierbij aan pijnstillers, ORS tegen uitdroging en middelen die diarree, koorts, insectenbeten tegen gaan. Gebruik je medicatie op recept die je meeneemt op reis? Zorg dan dat je het recept ook meeneemt of schaf een medisch paspoort aan, zodat je dat altijd kunt tonen als daarom gevraagd wordt.

  In principe kan iedereen met een gemiddelde gezondheid en conditie een reis met Tiara Tours maken. Heb je specifieke medische wensen tijdens de reis en/of ben je slecht ter been, vraag dan de mogelijkheden voor de gewenste reis na bij onze reisspecialisten.


  Het is belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan. Wij vinden het raadzaam om passend en persoonlijk medisch advies in te winnen zodat jouw situatie goed is afgestemd op je reisbestemming.

  Vaccinaties
  Neem contact op met je huisarts of een onafhankelijke instantie zoals de GGD. Zij beschikken over actuele informatie en kunnen advies op maat geven. Voor informatie en/of een afspraak bij jou in de buurt, kun je contact opnemen met de plaatselijke GGD of via www.ggdreisvaccinaties.nl
  Let op: De meeste ziektekostenverzekeringen vergoeden de vaccinaties, check dit bij jouw verzekeringsmaatschappij.

  Reisverzekering
  Het belang van een reisverzekering wordt nog wel eens onderschat. Zonder reisverzekering kun je op reis onverwachts voor hoge kosten komen te staan (bijvoorbeeld in medische noodgevallen of bij diestal). Check je reisverzekering voor je op reis gaat. Belangrijk is dat deze het dekkingsgebied: wereld heeft als je buiten de Europese Unie reist. Tiara Tours biedt je in samenwerking met Allianz Global Assistance de mogelijkheid om direct bij je boeking je reisverzekering en/ of annuleringsverzekering in orde te maken.

  Medicijnen
  Het is raadzaam om tijdens de reis een aantal medicijnen mee te nemen. Denk hierbij aan pijnstillers, ORS tegen uitdroging en middelen die diarree, koorts, insectenbeten tegen gaan. Gebruik je medicatie op recept die je meeneemt op reis? Zorg dan dat je het recept ook meeneemt of schaf een medisch paspoort aan, zodat je dat altijd kunt tonen als daarom gevraagd wordt.

  In principe kan iedereen met een gemiddelde gezondheid en conditie een reis met Tiara Tours maken. Heb je specifieke medische wensen tijdens de reis en/of ben je slecht ter been, vraag dan de mogelijkheden voor de gewenste reis na bij onze reisspecialisten.


 • Reisdocumenten & Visa
 • Na thuiskomst van je zijderoute reis dient het paspoort nog 6 maanden geldig te zijn. Voor Oezbekistan en Kazachstan is geen visum benodigd.

  Voor China (en Rusland indien gestart wordt in Rusland) heb je een visum nodig. Sinds jaren werken wij naar tevredenheid samen met het visumbureau Yourvisa, tevens gevestigd in Breda. Zij kunnen je assisteren en ontzorgen tijdens het gehele traject. Zie www.yourvisa.nl.


 • Juiste verwachtingen
 • Reizen in verre landen
  “If you can’t change the situation, change how you feel about it.” Reizen in verre landen vraagt nog wel eens om wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Het is van groot belang dat je met de juiste verwachtingen op reis gaat. Voorbereiding is hierin het halve werk. Verdiep je bijvoorbeeld in de cultuur, gewoontes en regelgeving van het land. Twijfel je over bepaalde zaken, kijk dan voordat je vertrekt op de Voorlichtingssite Rijksoverheid

  Een flexibele houding
  Het organiseren van bijzondere reizen is een vak apart, en soms komen ook wij voor verrassingen te staan. Het is mogelijk dat er een situatie voorvalt waardoor er noodzakelijke wijzigingen in het oorspronkelijk reisplan dienen te worden aangebracht. Dat is niet alleen afhankelijk van mensen, maar ook van lokale omstandigheden, feestdagen of weersomstandigheden. Ook kunnen er ter plaatse bepaalde onvoorziene gebeurtenissen voordoen, zoals het plotseling uitvallen van treinen of musea die om onverklaarbare redenen gesloten zijn. Het kan zijn dat de elektriciteit niet werkt of dat er geen warm water is. Van de organisatoren en gidsen wordt veel improvisatietalent gevraagd. We rekenen op enige flexibiliteit van jouw kant, mocht er onverwachts iets anders lopen dan gepland. Wij doen er natuurlijk alles aan om de reis zoveel mogelijk volgens schema te laten verlopen.

  Hoe individueel is Individueel Reizen?
  Op deze site tref je veel reizen aan op individuele basis. Het is helaas niet mogelijk om ervoor te zorgen dat reizigers elkaar niet tegenkomen gedurende de reis. De kans is aanwezig dat je in de trein, in de hotels en tijdens de transfers meer Tiara Tours reizigers ontmoet. De aangeboden transfers, verlengingen en excursies zijn op basis van het join-in principe. Dit betekent dat wanneer er meer personen op die datum reizen ze hierbij aansluiten. Natuurlijk is dit zeker niet altijd het geval, daar iedereen op een individuele reis zelf de gewenste route samenstelt. Mocht je de transfer, verlenging of excursie liever op privé basis reserveren, dat kan! vraag naar de mogelijkheden. Fijne reis!


  Reizen in verre of vreemde landen
  “If you can’t change the situation, change how you feel about it.” Reizen in verre landen vraagt nog wel eens om wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Het is van groot belang dat je met de juiste verwachtingen op reis gaat. Voorbereiding is hierin het halve werk. Verdiep je bijvoorbeeld in de cultuur, gewoontes en regelgeving van het land. Twijfel je over bepaalde zaken, kijk dan voordat je vertrekt op de Voorlichtingssite Rijksoverheid

  Een flexibele houding
  Het organiseren van bijzondere reizen is een vak apart, en soms komen ook wij voor verrassingen te staan. Het is mogelijk dat er een situatie voorvalt waardoor er noodzakelijke wijzigingen in het oorspronkelijk reisplan dienen te worden aangebracht. Dat is niet alleen afhankelijk van mensen, maar ook van lokale omstandigheden, feestdagen of weersomstandigheden. Ook kunnen er ter plaatse bepaalde onvoorziene gebeurtenissen voordoen, zoals het plotseling uitvallen van treinen of musea die om onverklaarbare redenen gesloten zijn. Het kan zijn dat de elektriciteit niet werkt of dat er geen warm water is. Van de organisatoren en gidsen wordt veel improvisatietalent gevraagd. We rekenen op enige flexibiliteit van jouw kant, mocht er onverwachts iets anders lopen dan gepland. Wij doen er natuurlijk alles aan om de reis zoveel mogelijk volgens schema te laten verlopen.

  Hoe individueel is Individueel Reizen?
  Op deze site tref je veel reizen aan op individuele basis. Het is helaas niet mogelijk om ervoor te zorgen dat reizigers elkaar niet tegenkomen gedurende de reis. De kans is aanwezig dat je in de trein, in de hotels en tijdens de transfers meer Tiara Tours reizigers ontmoet. De aangeboden transfers, verlengingen en excursies zijn op basis van het join-in principe. Dit betekent dat wanneer er meer personen op die datum reizen ze hierbij aansluiten. Natuurlijk is dit zeker niet altijd het geval, daar iedereen op een individuele reis zelf de gewenste route samenstelt. Mocht je de transfer, verlenging of excursie liever op privé basis reserveren, dat kan! vraag naar de mogelijkheden. Fijne reis!