Gobi Woestijn Expeditie

Exacte prijsopgave ontvangen? Bel +31 – (0)76 – 5652879, vraag hier jouw reisplan aan of mail naar info@tiaratours.nl

Route & Programma

Waarom de Gobi woestijn?
Een van de grootste woestijnen ter wereld ligt aan je voeten! De Gobi woestijn is uniek en ongerept. Droogte, hitte, zand, wind en stof; wie van ruige natuur en het echte avontuur houdt en een beetje afzien niet schuwt, is deze woestijnexpeditie een echte aanrader. Bereid je voor op een vrij ruwe tocht, grotendeels over karrensporen of zelfs zonder enig spoor. Van glooiende steppes rijd je naar een gebied van zand en steen met prachtige vergezichten. Geniet van de serene stilte, de hete dagen en koele nachten. Extra bijzonder: Maak het nomadenbestaan van dichtbij mee.

Yolyn Am
Een klein natuurwonder is te vinden in een vallei nabij Yolyn Am. Hier ligt namelijk het gehele jaar een ijsvlakte, en dat middenin de Gobi woestijn! Zo kan het ijs in de winter een dikte hebben van 10m en tot 10km de vallei inlopen. Het heeft bijna iets weg van een gletsjer. De dikte van het ijs kan verschillen, waardoor het ook voorkomt dat in erg hete zomers het ijs (bijna) geheel gesmolten is.

De oude hoofdstad Kharkhorin
Ooit, bijna tien eeuwen geleden, was Kharkhorin het bruisende centrum van 's werelds grootste rijk. Nadat kleinzoon Kublai Khan besloot de hoofdstad te verplaatsen, verloor Kharkhorin zijn glorie, raakte verlaten, en werd later vernietigd door wraakzuchtige soldaten. De resten werden in de 16e eeuw gebruikt om het klooster Erdene Zuu, vertaald als "honderd schatten", te bouwen. Het klooster, dat ommuurd is met 108 stoepa’s, bevatte ongeveer 60 tempels. In de tijd van Stalin is dit klooster grotendeels vernietigd. Erdene Zuu wordt vandaag de dag nog steeds gezien als één van de belangrijkste kloosters van het land. Het complex bevat nu nog 3 tempels die fungeren als museum. Tip: Het is een ware belevenis om het ochtendritueel te mogen bijwonen.

 • Van dag tot dag
 • Dag 1

  Vertrek naar Baga Gazriin Chuluu (ong. 280km).

  Na het verlaten van de Ulaanbaatar is het wegdromen bij de mooie vergezichten. Langzaam verandert het landschap in open vlaktes, granieten rotsen en begint het steeds meer op de woestijn te lijken.

  Eind van de middag aankomst in Baga Gazriin Chuluu.

  Door de unieke rotsformaties op 1760 meter hoog is het bijna onmogelijk om deze plek te missen. In het hart van de steppe, in het noordwesten van de provincie Dundgovi ligt het gebergte Baga Gazriin Chuluu. Deze rotsformatie waar eerst een boeddhistisch klooster stond is voor de Mongoole bevolking een heilige plek. In het gebied heb je de mogelijkheid om mooie wandelingen te maken.

  Verblijf in een gerkamp.

  De wegen in Mongolië bestaan veelal uit zandpaden en karrensporen. De conditie van de wegen en het aantal uur dat je in de auto zit is afhankelijk van het weer en jaargetijde. De rijdagen zijn vaak lang, maar het is dé manier om veel van Mongolië te kunnen zien en ervaren.

 • Dag 2

  Rit naar Tsogt Ovoo (ong. 312km).

  Na het ontbijt gaat de reis verder naar Tsogt Ovoo. De nederzetting Tsogt Ovoo is gelegen in de provincie Ömnögovi ten zuiden van de Gobi. De warmte en droogte kenmerkt deze regio, wat goed te merken is aan het landschap. Tevens zul je steeds meer kuddes kamelen tegenkomen die zich goed staande weten te houden in de droogte van de woestijn.

  Onderweg wordt er gestopt bij Tsagaan Suvarga, ook wel bekend als de Witte Stupa’s. Beklim een van de kliffen vanwaar het uitzicht over het maanlandschap waanzinnig is.

  Verblijf bij een nomadenfamilie vlakbij het kleine dorpje Tsogt Ovoo.

 • Dag 3

  Traject naar de Adelaarsvallei, vlakbij Dalanzadgad (ong. 150km).

  De Adelaarsvallei is vernoemd naar de Lammergier, een gier uit de Oude Wereld, die Yol wordt genoemd in het Mongools. Vandaar dat de naam vaak vertaald wordt naar Vallei van de Gieren of Vallei van de Adelaars.

  Yolyn Am is een diepe en smalle gletsjer in het Gurvan Saikhan-gebergte in het zuiden van Mongolië. Deze gletsjer bevindt zich tussen twee rotswanden waardoor dit gebied het hele jaar door is bevroren, wat erg speciaal is midden in de Gobi Woestijn. Maak een wandeling naar de ijsvlakte van Yolyn Am en ervaar deze bijzondere plek met eigen ogen.

  Verblijf in een gerkamp.

 • Dag 4

  Vertrek naar Saikhan Ovoo (ong. 270 km).

  Bezoek aan de ruïnes van het Ongiin Khiid klooster. Dit klooster werd gebouwd door Bari Yonzon Khamba en er leefden ongeveer 1000 lama’s. Het klooster werd tijdens de stalinistische zuiveringen in 1930 vernietigd. Sinds 1994 werd er één tempel herbouwd, hier studeren nu ongeveer 13 lamas.

  Verblijf in een gerkamp.

 • Dag 5

  Rit naar Kharkorin (ong. 250 km).

  Kharkhorin (Karakorum) is in 1220 door de beroemde veroveraar Djenghis Khan benoemd tot hoofdstad van het Mongoolse rijk. 40 jaar lang fungeerde deze stad als politiek, cultureel en economisch centrum. Tot de kleinzoon van Djenghis Khan, Kublai Khan, besloot de hoofdstad te verhuizen naar Beijing. Mede door het instorten van het Mongoolse rijk en de verhuizing van hoofdstad, verloor Kharkhorin zijn glorie en raakte verlaten. De stad werd vernietigd door wraakzuchtige soldaten. De resten van Kharkhorin werden gebruikt om in de 16e eeuw het klooster Erdene Zuu (honderd schatten) te bouwen. Het klooster, dat ommuurd is met 108 stoepa’s, had binnen deze muren 60 tot 100 tempels. In de tijd van Stalin is dit klooster grotendeels vernietigd. Tegenwoordig zijn er nog 3 tempels die fungeren als museum. Verder staat er nog een lamatempel en een tempel die actief door boeddhisten gebruikt wordt.

  De grenzen van de vergane stad werden aangegeven door vier stenen in de vorm van schildpadden. De schildpadden dienden als bescherming voor de stad, een schildpad staat symbool voor eeuwigheid. Twee hiervan zijn nog terug te vinden, waarvan één net buiten de muren van het klooster.

  Verblijf in een gerkamp.

  Vanaf het gerkamp, gelegen bij een rivier, kun je een wandeling naar de nabijgelegen heuvel maken. Op de heuvel staat een indrukwekkend monument met prachtig panorama over Kharkhorin.

 • Dag 6

  Bezoek aan het historisch Erdene Zuu klooster. Vervolg expeditie naar Hustai N.P. (ong. 290 km), overnachting bij nomadenfamilie.

  Het Nationale Park is met name bekend geworden door het succes van de herintroductie van de przewalskipaarden.

  In het prachtige Hustai N.P. kan het dan ook niet anders dan dat je op zoektocht gaat naar de beroemde Przewalskipaarden, ook leven er marmotten en herten.

 • Dag 7

  Terugrit naar Ulaanbaatar (ong. 110 km), overnachting in hotel.

Data & Prijzen

Vrijblijvend op maat reisvoorstel? Klik hier of bel
+31 - (0)76 - 5652879
 • Landarrangement:
  • Join-in programma € 779,- p.p.*
  • De join-in verlenging gaat één keer per week van start. Je reist in een klein gezelschap van maximaal 10 reizigers.
  • Privé verlenging € 949,- p.p.*
  • De rondreis gobi expeditie is los boekbaar, maar ook als verlenging tijdens je Trans Mongolië Express treinreis en kan op elke dag van de week van start gaan in de periode 1 mei tot 1 oktober.
  • *Minimaal 2 deelnemers. Alleen op reis? Geen probleem, vraag naar de mogelijkheden.
 • Inclusief:
  • Vervoer per 4x4 minibus met ervaren chauffeur
  • Overnachtingen in gerkampen en bij lokale nomadenfamilies in een 4-persoons gertent
  • Alle maaltijden m.u.v. lunch en diner op dag 7
  • Ervaren Engelssprekende gids
  • Entreegelden
  • 24/7 bereikbaar in geval van nood
 • Exclusief:
  • Optionele excursies
  • Fooien
  • Persoonlijke uitgaven
 • Toeslagen:
  • Privé reis per landcruiser i.p.v. 4x4 minibus € 399,- per auto
 • Reis je alleen?
  • Voor alleenreizenden kan er een toeslag gelden. Neem contact op met een van onze reisspecialisten voor een vrijblijvende prijsopgave.

Verblijf

Kies je een of meerdere tussenstops of verlengingen tijdens je reis? Bepaal zelf welke accommodatie het beste bij je past of laat je door ons adviseren.

Vrijblijvend op maat reisvoorstel? Klik hier of bel
+31 - (0)76 - 5652879
 • Nomadenfamilie
  mongolie nomadenfamilie tiara tours e1543843377308

  Het contrast tussen het leven in de hoofdstad en het nomadenbestaan is bijzonder groot. De levenswijze van de Mongoolse herders is al eeuwenlang onveranderd. Regelmatig pakken ze de gehele inboedel in en verhuizen met hun kudde vee naar een nieuwe plek op bijzondere en vruchtbare plekken. Een bezoek aan Mongolië is niet compleet zonder een ontmoeting met de zeer gastvrije nomaden. Verblijf in een traditionele gertent en neem een kijkje in hun leven, met alle gebruiken, tradities en natuurlijk eenvoudige maar smaakvolle eten. Verwacht geen luxe, maar een bepaald soort eenvoud die meer voldoening geeft dan ooit tevoren.

 • Gerkamp
  Mongolië Terelj N.P. Tiara Tours

  Tijdens het verblijf in een gerkamp slaap je in een authentieke gertent, maar geniet je ook van de facilitaire voorzieningen zoals douche en toilet (gedeeld). Daarnaast kun je ook vaak een klein restaurantje opzoeken voor een spelletje, maaltijden of een kopje koffie. Een combinatie van zowel het verblijf bij families als in gerkampen zorgt voor een prettige balans tijdens de reis.

Reisverhalen

Vrijblijvend op maat reisvoorstel? Klik hier of bel
+31 - (0)76 - 5652879