Groepsreis Transsiberië Express via Mongolië

Moskou - Jekaterinburg - Irkutsk - Ulaanbaatar - Ulan Ude - Vladivostok

Voor een exacte prijsopgave bel +31 – (0)76 – 5652879 of mail naar info@tiaratours.nl

Route & Programma

Routekaart Trans Siberie Express via Mongolië

Dé reis van wereldstad Moskou naar de poort van Azië, Vladivostok is in een nieuw jasje gestoken. Ontdek deze unieke combinatie tijdens de groepsreis Trans Siberië treinreis gecombineerd met 's werelds meest bijzondere land Mongolië. Van de gouden uienkoepels in Moskou, naar de indrukwekkende geschiedenis van de Romanovs om daarna door te reizen, dwars door Siberië, tot de houten huisjes in Irkutsk en het immense Baikalmeer. Beleef het echte Mongoolse bestaan en slaap in een traditionele gertent. Rusland maar met een Mongools tintje is wat je gaat beleven in de exotische stad, Ulan Ude. De reis sluit je af in de stad met de grootste Pacifische haven van Rusland, Vladivostok. Een reis door deze twee authentieke landen zorgt voor een onvergetelijke kennismaking met mens, cultuur en natuur.

 • Van dag tot dag
 • Dag 1

  Rechtstreekse Aeroflot vlucht Amsterdam – Moskou. Bij aankomst in Moskou word je op de luchthaven opgewacht door een collega met een bordje Tiara Tours voor de transfer naar het hotel. Verblijf in een 3* accommodatie o.b.v. logies/ontbijt.

 • Dag 2

  Vandaag ga je samen met de gids op pad en maak je kennis met Moskou.

  Bezoek het beroemde Rode Plein omringd door het Kremlin, de Basilius-kathedraal met de typische kleurrijke uienkoepels en het schitterende warenhuis GUM. De gids vertelt uitgebreid over de historie en het huidige leven in Moskou. Een bezoek aan de mooiste metrostations en een boottocht over de Moskou Rivier maken deze excursiedag compleet.

 • Dag 3

  Circa twee uur voor vertrek word je in het hotel opgehaald voor de transfer naar het station. De chauffeur/gids wijst je de weg naar het juiste perron en natuurlijk je bednummer in de trein. Vertrek Trans Siberië Express naar Jekaterinburg.

  Het verblijf is standaard in een 4-persoonscoupé. Natuurlijk is het ook mogelijk om tegen een meerprijs met 2 personen in een coupé te verblijven.

  Rusland trein inchecken Tiara Tours 2
 • Dag 4

  Verblijf in de trein.

  Er glijdt een wisselend landschap aan je voorbij van Europees Rusland met uitgestrekte berkenbossen, dorpjes en heuvellandschappen met oude kerkjes, via het Oeral gebergte naar de taiga van Siberië.

  In de avond kom je aan in Jekaterinburg. Op het station staat een collega je op te wachten met een bordje Tiara Tours voor de transfer naar het hotel.

  Verblijf in een 3* accommodatie o.b.v. logies/ontbijt.

  rusland-trans-siberie-express
 • dag 5

  Sta tijdens de excursiedag in Jekaterinburg een moment bij de tragedie rondom de moord van de Romanov familie.

  Met een bezoek aan het klooster opgedragen aan de vermoorde familie herleef je een stukje geschiedenis. Op deze plek zijn de lichamen van de overleden familie in een oude mijnschacht, Ganina Yama, verborgen geweest. Vandaag de dag is deze plek een bekend Russisch Orthodox pelgrimsoord. Naast het bezoek aan het klooster bezoek je ook de zeven houten kerkjes, elk gemaakt voor één lid van de familie en elk toegewijd aan een Russische heilige.

  Na hier wat tijd te hebben doorgebracht, laat je het klooster achter je en zet koers naar de Eurazie grens. Daar aangekomen zie je een obelisk die deze grens symboliseert, hier weet je dat je met het ene been in Europa staat en het andere been in Azië. Deze bijzondere ervaring wordt dan ook gevierd met een glas Russische bubbels!

  In de avond is het tijd om het tweede traject met de trein af te gaan leggen. Circa twee uur voor vertrek word je in het hotel opgehaald voor de transfer naar het station. Deze rit duurt ongeveer 58 uur waarbij je 3 nachten in de trein verblijft.

  rusland-jekaterinburg
 • Dag 6

  Verblijf in de trein.

  Aan eten geen gebrek in de trein. In ieder rijtuig is een samovar aanwezig waar je jezelf kunt voorzien van thee, koffie, soep of noodles. Kijk je ogen uit tijdens een maaltijd in het restauratierijtuig. De decoratie verschilt per trein en varieert van een kantine-achtige uitstraling tot een echt authentiek sfeertje met houtsnijwerken en tierelantijntjes.

  Ook tijdens de tussenstops bevinden zich vaak kiosken op het perron waar je verschillende soorten eten en drinken kunt kopen, of proef een lokale lekkernij zoals de gerookte Omul vis nabij het Baikalmeer.

  trein3 Tiara Tours
 • Dag 7

  Verblijf in de trein.

  De reis per trein is een beleving op zich. Ontspan en geniet van het imposante Baikalmeer dat nu snel nadert. Met een diepte van 1.642 meter en een oppervlakte van 31.500 km² is het Baikalmeer het diepste meer en het grootste zoetwaterreservoir ter wereld.

  Trans Mongolie Express trein Eleanora Tiara Tours
 • Dag 8

  In de ochtend aankomst Irkutsk. Op het station staat een collega je op te wachten met een bordje Tiara Tours voor de transfer naar het hotel.

  Verblijf in een 3* accommodatie o.b.v. logies/ontbijt.

  Samen met een lokale gids ga je deze Siberische stad verkennen. Je wandelt langs eeuwenoude kerken en prachtige houten huizen. Ook bezoek je het regionale Historisch Museum. Je eindigt de wandeling aan de Angara rivier, waar je tsaar Alexander III ontmoet. De opdrachtgever voor de bouw van de Trans Siberische Spoorlijn is hier vereeuwigd middels een monument.

  irkutsk tiara tours
 • Dag 9

  Vandaag maak je een schitterende dagtocht naar het Baikalmeer. Een dag vol hoogtepunten! De dag begint met een wandeling en een tocht per kabelbaan naar een prachtig uitzichtpunt over het Baikalmeer.

  Na de traditionele lunch maak je een boottocht over het meer en misschien durf je het zelfs aan om een duik te nemen. Als afsluiter breng je een bezoek aan de vis- en souvenir markt. Hierna keer je terug naar Irkutsk waar je wederom in dezelfde accommodatie zult overnachten.

  Rusland Baikalmeer view reiziger Tiara Tours
 • Dag 10

  In de vroege ochtend transfer naar station. Vandaag start alweer het derde traject met de trein.

  In de avond passeer je de grens tussen Rusland en Mongolië. Het landschap verandert naar uitgestrekte steppes, wilde dieren en rondzwervende nomaden.

  rusland-irkoetsk-baikalmeer-brug
 • Dag 11

  In de ochtend aankomst in Ulaanbaatar. Op het station staat een collega je op te wachten met een bordje Tiara Tours voor de transfer naar het hotel. Verblijf in een 3* accommodatie o.b.v. logies/ontbijt.

  Na een ontbijt in het hotel begint de excursiedag met een bezoek aan het imposante Tibetaanse Gandan klooster. Vervolgens bezoek je een gertenten werkplaats, het centrale Sukhbaatar Plein en het historisch museum. Na een drukke ochtend is het heerlijk bijkomen met een warme Mongoolse lunch.

  Als afsluiter woon je een unieke traditionele folkloreshow bij vol Mongoolse keelzang, typisch Mongoolse dansen en acrobatiek en natuurlijk de traditionele kleurrijke kleding van de Mongoliërs.

 • Dag 12

  In de ochtend vertrek je naar één van de hoogtepunten van deze reis. Je brengt een bezoek aan een lokale nomadenfamilie. De familie leeft het traditionele nomaden bestaan en laten je hier graag kennis mee maken.

  Je verblijft één nacht bij de nomadenfamilie in Hustai N.P. Zo krijg je dé ultieme kans om een kijkje in hun leven, met alle gebruiken en tradities. Eet wat de pot schaft en slaap in een authentieke ger. Verblijf op basis van volpension in een meerpersoonsgertent.

  Mongolië Hustai gertent groepsreis Tiara Tours
 • Dag 13

  Na het afscheid van de familie vertrek je richting het volgende nationale park, Terelj. Terelj N.P. is een nationaal park in de provincie Töv, op ongeveer 70 km ten noordwesten van de hoofdstad Ulaanbaatar. Tijdens het verblijf in het gerkamp in Terelj N.P. geniet je van de rust, het landelijke uitzicht en de rotsformaties in de omgeving.

  Onderweg zal er een stop gemaakt worden bij het Genghis Khan monument.
  Sta oog in oog met Genghis Khan, de Mongoolse heerser die het grootste imperium in de wereldgeschiedenis stichtte. Het is het grootste standbeeld ter wereld van een paard met ruiter.

  Verblijf op basis van volpension in een meerpersoonsgertent.

  Tip: 2-persoonsgebruik van de gertent voor 1 nacht € 12,50 p.p. (op aanvraag).

  Mongolië Genghis Khan monument Tiara Tours
 • Dag 14

  Vrije ochtend in Terelj N.P.

  Transfer naar station, vertrek trein naar Ulan Ude.

 • Dag 15

  In de vroege ochtend aankomst in Ulan Ude. Op het station staat een collega je op te wachten met een bordje Tiara Tours voor de transfer naar het hotel. Verblijf in een 3* accommodatie o.b.v. logies/ontbijt.

  Vandaag breng je een bezoek aan de Old Believers, ofwel de Semeiskie, zoals zij in Siberië worden genoemd. Semeiskie is afgeleid van het woord familie in het Russisch. Het ontstaan van deze unieke etnische groep begon ongeveer 300 jaar geleden na een splitsing van de Russische Orthodoxe kerk. Voor deze aanhangers van het ‘oude geloof’ zijn oude tradities, overtuigingen, volksverhalen en volksliederen nog altijd erg belangrijk. Vandaag ga je met een Engelssprekende gids naar een dorp van de Semeiskie, al snel zie je de typerende versierde en kleurrijke blokhutten. Een gehele dag breng je door bij de Semeiskie, je ziet hun originele meubels, hoort hun Russissche koorzang en leert hun gebruiken kennen. Uiteraard mag je mee genieten van een geweldige lunch.

 • Dag 16

  Verblijf in Ulan Ude.

  In de ochtend staat een bezoek aan het enige resterende boeddhistische klooster in Rusland op de planning. Het indrukwekkende Ivolginsk Datsan, gebouwd in 1945, ligt op ca. 35 km van Ulan Ude. Het wordt gezien als het belangrijkste religieuze centrum voor de boeddhisten in Rusland. Tot 1995 was dit ook de verblijfplaats van Bandido Khambo Lama, de leider van de boeddhisten in Rusland. Velen komen dan ook naar dit klooster om het boeddhisme te bestuderen. Er wonen momenteel nog ongeveer 50 lamas waarbij het ochtendgebed nog altijd een belangrijk ritueel is. Zelfs de Dalai Lama heeft meerdere keren een bezoek gebracht aan het kleurrijke Ivolginsk Datsan!

  Transfer naar het station voor vertrek van de trein naar Vladivostok.

  Ulan Ude klooster Ivolginsky Datsan Tiara Tours
 • Dag 17

  Verblijf in de trein.

  Tijdens het traject stopt de trein een aantal keer per dag. In de trein vind je in ieder rijtuig een treinschema. Hierop kun je zien waar, hoe laat en hoe lang de trein een stop maakt. Indien de stop langer dan 15 minuten is kun je de trein uit om je benen te strekken en eventueel op de perrons iets te eten en/of te drinken kopen.

  Rusland Moskou trein start reis Tiara Tours
 • Dag 18

  Verblijf in de trein.

  rusland-trein
 • Dag 19

  Aankomst in Vladivostok. Op het station staat een collega je op te wachten met een bordje Tiara Tours voor de transfer naar het hotel.

  Verblijf in een 3* accommodatie o.b.v. logies/ontbijt.

  De gids neemt je mee naar het hoofdplein van de stad. Rond het bijbehorende monument vind je nu lokale handelaren, muzikanten en marktkramen. Aan de Korabelnaja Boulevard zie je het hoofdkwartier van de Russische Marins en twee museumschepen, waaronder een echte historische C-56 onderzeeër.

 • Dag 20

  Vandaag is er een keuze te maken uit 2 verschillende excursies.

  Ben je toe aan ontspanning om al de indrukken van deze reis te verwerken maak een kennis met een Russisch badhuis oftewel de Banja in de omgeving van Vladivostok. Russische banja’s worden traditioneel verhit met een houtoven. Hoe belangrijk een banja is voor de Russen blijkt wel uit het spreekwoord dat zij hebben: ‘Zonder banja zouden we allemaal verloren zijn.’ De meeste huizen in het centrum van Vladivostok hebben namelijk geen bad waardoor het bezoek aan een banja voor de Russen echt een stuk luxe is. Een heerlijk gezond uitje, goed voor de bloedsomloop én je geest!

  Of kun je geen genoeg krijgen en wil je liever nog meer van het echte Rusland meemaken dan kun je er voor kiezen om een Dacha te bezoeken.

  Het idee van de Dacha’s is ontwikkeld in de Sovjet-periode. In die tijd wilde het sovjet regime de bevolking dwingen om op het platteland hun eigen eten te gaan verbouwen, als een middel om de lokale voedselproductie te verhogen. Tegenwoordig is een Dacha een weekend- of zomerhuisje, met een perceel grond, waar de Russische bevolking haar eigen groente en fruit verbouwt. Op deze manier kunnen zij ontsnappen aan het drukke leven in de stad. Zo krijg je een kijkje in het leven van de gemeenschap en het leven in de Dacha’s.

 • Dag 21

  Transfer naar de luchthaven. Aeroflot vlucht Vladivostok – Amsterdam via Moskou.

Data & Prijzen

Vrijblijvend op maat reisvoorstel? Mail of bel
+31 - (0)76 - 5652879
 • Startdata 2022:
  • 1 mei 2022 € 3.149,- p.p.*
  • 17 juli 2022 € 3.199,- p.p.*
  • 11 september 2022 € 3.149,- p.p.*
 • Startdata 2023:
  • 7 mei 2023 € 3.249,- p.p.*
  • 16 juli 2023 € 3.299,- p.p.*
  • 10 september 2023 € 3.249,- p.p.*
  • *Minimaal 2 deelnemers. Bij 8 deelnemers reist er een ervaren Nederlandssprekende reisleider mee, bij minder dan 8 deelnemers worden er lokale Engelssprekende gidsen ingezet. Maximaal 16 deelnemers.
 • Inclusief:
  • Economy class Aeroflot vluchten Amsterdam - Moskou & Vladivostok - Amsterdam via Moskou*
  • Alle transfers incl. incheckservice in de trein in Moskou
  • Overnachtingen o.b.v. logies & ontbijt (met uitzondering van trein)
  • Verblijf in gerkamp in Terelj N.P. in 4-persoons gertent o.b.v. volpension
  • Verblijf bij nomadenfamilie in Hustai N.P. in meerpersoons gertent o.b.v. volpension
  • Treinreis Moskou - Jekaterinburg - Irkutsk - Ulaanbaatar - Ulan Ude - Vladivostok incl. plaatsreservering in de 2e klas, verblijf in 4-persoonscoupés o.b.v. logies
  • Alle excursies en entreegelden (volgorde invulling dagen kan eventueel afwijken van dagprogramma)
  • Nederlandssprekende reisbegeleiding (minimaal 8 deelnemers, bij minder alleen Engelssprekende gidsen)
  • Engelssprekende gidsen in de verschillende steden
  • Verzorging van uitnodiging vanuit Rusland voor visumaanvraag
  • Verzorging van bewijs van inreis, verblijf en uitreis voor Mongolië
  • 24/7 bereikbaar in geval van nood
  • *Aeroflot heeft een bepaald aantal stoelen beschikbaar per klasse. Het kan voorkomen dat op het moment dat je bij ons boekt, de klasse waarin wij onze tickets inkopen bij de luchtvaartmaatschappij niet meer beschikbaar is. Tiara Tours zal de reis dan in een andere klasse dienen in te boeken tegen een toeslag; uiteraard met jouw toestemming.
 • Exclusief:
  • Visa Rusland en Mongolië
  • Overige maaltijden
  • Fooienpot
  • Persoonlijke uitgaven
 • Bijkomende kosten:
  • Reserveringskosten € 30,- per boeking
  • SGR bijdrage (vanaf 1 februari 2021) € 5,- p.p.
  • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
 • Vluchtmogelijkheden:
  • Liever met een andere maatschappij, of vanaf een andere luchthaven vliegen? Vraag naar de mogelijkheden. Let op: hier kan een toeslag voor berekend worden.
 • Toeslagen:
  • 2-persoonscoupé Moskou - Jekaterinburg € 139,- p.p.
  • 2-persoonscoupé Jekaterinburg - Irkutsk € 249,- p.p.
  • 2-persoonscoupé Irkutsk - Ulaanbaatar € 139,- p.p.
  • 2-persoonscoupé Ulaanbaatar - Ulan Ude € 89,- p.p.
  • 2-persoonscoupé Ulan Ude - Vladivostok € 275,- p.p.
 • Reis je alleen?
  • 1-persoonskamertoeslag* € 359,- p.p.
  • *Verblijf je liever op indeling tijdens de hotelovernachtingen? Vraag naar de mogelijkheden.

Verlengingen

Verleng je basisreis met een leuke voorverlenging of plak er nog een aantal dagen aan!

 • Per trein naar Rusland
 • Per trein naar Rusland

  Vanuit Nederland geheel overland naar Rusland? Dat is mogelijk! Met twee keer overstappen vanuit Nederland sta je binnen twee dagen in hartje Moskou. ...

  Lees meer
 • Verlengingen Rusland
 • St. Petersburg

  St. Petersburg, de mooiste stad van Rusland! De Hermitage, Peterhof en geweldige kathedralen, maar ook uitgebreid shoppen of musea bezoeken. Alle ingrediënten voor een geweldige tijd! Nieuwsgierig?...

  Lees meer
 • Verlenging ferry naar Japan
 • japan-lamp

  Transsiberië Express tot Japan

  Wil je de Transsiberië Express of Trans Mongolië Express tot aan Japan doorreizen? Of vanuit China, de Trans Mongolië Express uitbreiden met de verlenging naar Japan (tussenstop in Zuid-Korea)? Neem een cruise ferry vanuit een van de steden en maak je reis nóg completer! ...

  Lees meer

Verblijf

Hieronder vind je een overzicht van de door ons geselecteerde accommodatie(s) voor jouw groepsreis. Wij hebben met zorg een aantrekkelijke selectie gemaakt om in te verblijven gedurende de nachten die je niet in de trein slaapt.

Vrijblijvend op maat reisvoorstel? Mail of bel
+31 - (0)76 - 5652879
 • Hotel in Moskou
  middenklasseupgrade hotel moskou

  Dit hotel ligt buiten het centrum, midden tussen verschillende winkels, restaurants en café's. Het metrostation ligt naast het hotel en brengt je met een directe verbinding naar het centrum van Moskou. De kamers zijn voorzien van een tv en airco en zijn knus ingericht. In het hotel is een bar, een restaurant, gratis wifi, parkeergelegenheid, een 24-uursreceptie en een wasserij aanwezig.

 • Hotel in Jekaterinburg
  tmogroep middenklasse hotel Jekaterinenburg 1

  Dit viersterren hotel ligt zeer centraal, vlakbij het opera en ballet theater in de stad. Het hotel is een modern, licht en fris en kleurrijk hotel. Dit 160 kamers tellende hotel is voorzien van alle gemakken zoals gratis wifi, een TV, minibar, koffie en thee voorziening, kluisje, haardroger en airco op elke kamer.

 • Hotel in Irkutsk
  irkutsk middenklasse hotel

  Dit hotel is zeer gunstig gelegen, in het centrum van de stad en op loopafstand van de belangrijkste musea en het Kirov Plein. In de buurt vind je diverse winkels, markten, restaurants, bars en het theater. De kamers zijn klassiek en comfortabel ingericht en er is gratis wifi. In het hotel is een bar, een restaurant en 24-uursreceptie aanwezig.

 • Hotel in Ulaanbaatar
  middenklasse hotel ulaanbaatar 1 1

  Geweldig centraal gelegen in Ulaanbaatar in de buurt van alle bezienswaardigheden en het treinstation. Dit comfortabele hotel voorziet in alle behoeftes. Haar mooie, ruime en zeer nette, klassiek ingerichte kamers zijn voorzien van TV, gratis wifi en koelkast. Het restaurant serveert zowel Aziatische als westerse gerechten. Het hotel heeft een wasservice.

 • Nomadenfamilie in Hustai N.P.
  Mongolië Hustai N.P. eten Tiara Tours

  Het verblijf bij een nomadenfamilie is zeer primitief. Je eet wat de pot schaft, slaapt in een authentieke ger en ziet de familie bezig met hun dagelijkse werkzaamheden. Het toilet, vaak een gat in de grond, bevindt zich meestal in de open natuur. Er is geen douche aanwezig. Je maakt het unieke nomadenbestaan van heel dichtbij mee!

 • Gerkamp in Terelj N.P.
  Mongolië Terelj N.P. gertenten Tiara Tours

  Het gerkamp ligt op een prachtige, vredige plek in het Nationaal Park van Terelj, omgeven door prachtige rotsformaties. Het ligt op een uur rijden van de hoofdstad Ulaanbaatar. De omgeving is perfect om te wandelen of paardrijden. In de buurt liggen het beroemde jengis Khan monument en Turtle Rock. Het gerkamp bestaat uit een beperkt aantal traditionele Mongoolse ger tenten, allemaal ingericht met een eigen kachel. De voorzieningen in het kamp zijn eenvoudig maar bieden voldoende comfort. Het is mogelijk om lokale gerechten te eten in een klein restaurant en er is een klein gebouwtje met sanitaire voorzieningen. Het kamp beschikt over een wasservice.

 • Hotel in Ulan Ude
  Middenklasse hotel Ulan ude

  Het hotel in Ulan Ude is zeer centraal gelegen bij het centrale plein. De kamers zijn klassiek en comfortabel ingericht met airconditioning en er is gratis wifi. In het hotel is een bar, een restaurant en 24-uursreceptie aanwezig.

 • Hotel in Vladivostok
  middenklasse hotel Vladivostok

  Dit hotel ligt op 10 minuten lopen van de stad, de Zolotoy baai en het strand. Met een mooi uitzicht over de Zolotoy brug een mooie locatie. Dit hotel biedt tevens veel faciliteiten zoals gratis wifi, een bar, restaurant en roomservice.

Praktische Info

Vrijblijvend op maat reisvoorstel? Mail of bel
+31 - (0)76 - 5652879
 • Beste reistijd
 • Wat is de beste tijd om met de Trans Siberië Express te reizen?
  Gedurende het gehele jaar door is het mogelijk om over de Trans Siberische Spoorlijn te reizen. De meest gunstige maanden qua klimaat, drukte en landschap zijn april/ mei tot en met september.

  De beste reistijd is natuurlijk wel gebonden aan je persoonlijke voorkeur. De één droomt ervan deze reis door winterwonderland te maken terwijl de ander de seizoensverandering vanuit de trein graag zou willen waarnemen, waar een ander weer wil genieten van het zonnetje tijdens de reis.

  Beste reistijd Rusland
  In de steden St. Petersburg en Moskou kan het in de zomers aangenaam warm zijn zoals in Nederland. In de winters vrij koud. Siberië heeft een extreem landklimaat, met zeer strenge winters en warme zomers. Rusland, geen land dat zoveel verschil in temperatuur kent dan dit immense land dat zich uitstrekt over twee continenten: Azië en Europa. In de wintermaanden kunnen de temperaturen dalen naar min vijftig graden Celsius en in de zomermaanden kan het zomaar rond de veertig graden worden. Op jaarbasis zijn de temperatuursverschillen bijna honderd graden, een fenomeen dat je op weinig plekken ter wereld terugziet.

  In de zomer kan het behoorlijk warm worden in Siberië. In de treinen is vaak geen airco aanwezig, zorg dus voor luchtige kleding en zorg voor voldoende drinkwater.

  De winter past natuurlijk wel een beetje bij het beeld van Siberië, het is er koud en vroeg donker. Je ziet schilderachtige, witte landschappen en prachtig bevroren meren. Je reist voornamelijk met lokale bevolking, die even nieuwsgierig zijn naar jou als jij naar hen. Wees niet bang dat je het koud krijgt, de treinen worden zeer goed verwarmd. Ondanks de vrieskou en de sneeuw rijden de treinen nog op tijd ook! Extra voorbereiding is nodig, meerdere lagen kleding en thermo-ondergoed beschermen je buiten tegen de Siberische kou.

  Ben je niet zo van de hitte of kou dan zijn de maanden mei, juni en september zeer aangenaam om in te reizen. Overdag is het vaak zonnig en ‘s avonds kan het wel wat afkoelen. Dit is ook dé periode waarin je de seizoensveranderingen vanuit de trein kunt waarnemen.


 • Geldzaken
 • De munteenheid van Rusland is de Roebel. Je kunt in Moskou eenvoudig pinnen bij ATM automaten bij banken en in veel hotels. In Siberië zal het even zoeken zijn naar een pinautomaat (vraag je lokale gids) en is het verstandig ook euro’s in kleine coupures op zak te hebben. De Roebel mag officieel niet uit- of ingevoerd worden. Eventueel overgehouden roebels kunnen als je doorreist naar Mongolië in Ulaanbaatar omgewisseld worden voor de Tugrik. Wissel echter nooit geld om in de trein of op straat omdat er nogal wat trucs worden toegepast en er vals geld in omloop is.

  In de trein en op de perrons in Rusland dien je met roebels te betalen (geen grotere biljetten dan RBL. 500 gebruiken). Het indicatiebedrag voor de gehele treinreis ligt tussen de € 125,- en de € 175,- p.p. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van wat je zelf al meeneemt en koopt onderweg en hoe vaak je in het restauratierijtuig gaat eten. Hier kost een maaltijd, soep, salade en hoofdgerecht circa € 15,- p.p.

  Let op, vergeet niet je bankpas te activeren voor ‘wereld’.

  Kijk voor de actuele koersen op http://www.xe.com.
  Kijk voor een actueel overzicht van atm/ pinautomaten op www.mastercard.us/atmlocator


 • Zakgeld op reis
 • De prijzen voor eten en drinken in de grote steden van Rusland zijn vergelijkbaar met de prijzen in Nederland. Op het platteland in hartje Siberië is het tot soms 50% goedkoper.

  Fooien in Rusland
  Het geven van fooien is niet verplicht, maar wordt zeker zeer gewaardeerd.
  Je kunt dit bedrag naar eigen tevredenheid bepalen.
  Hieronder volgen een aantal richtlijnen:
  Gids € 5,- per persoon per dag.
  Chauffeur* € 2,50 per persoon per dag.
  *Mits aanwezig
  Doorgaans wordt er ongeveer 5-10% fooi in restaurants aangeraden.


 • Tijdsverschillen
 • In Rusland zijn er maar liefst 11 tijdzones. In Moskou is het tijdsverschil met Nederland + 2 uur tijdens onze wintertijd. In de zomer is dat verschil een uur minder.

  St. Petersburg: +2uur
  Moskou: +2 uur
  Jekaterinburg: +4 uur
  Krasnojarsk: +6 uur
  Irkutsk: +7 uur
  Vladivostok: +9 uur
  Kamtsjatka: +11 uur


 • Elektriciteit
 • In de trein bevinden zich stopcontacten bij het toilet en in het gangpad van het rijtuig. Soms komt het voor dat je een stopcontact hebt in de coupé.De standaard netspanning is 45V, maar de provodnik kan het stopcontact omzetten naar 220V. Soms bevinden zich in de rijtuigen ook al stopcontacten met 220V (dit staat erbij aangegeven).

  In geheel Rusland is de netspanning 220 Volt en gebruikt men dezelfde stopcontacten als in Nederland.


 • Telefonie & internet
 • Bereik in de trein
  De mobiele bereikbaarheid tijdens de treinreis is in de afgelopen jaren sterk verbeterd. Je hebt dan ook een groot deel van de treinreis bereik, het signaal is echter niet overal even sterk. Zeker in Siberië zul je soms momenten ervaren dat het signaal minder is. Dit kan natuurlijk ook per provider verschillen. In de trein is geen Wifi aanwezig. Mede hierdoor is het gevoel er echt even uit te zijn nog groter en draagt bij aan de bijzondere ervaring van de aaneengesloten dagen in de trein.

  Het bereik van je mobiele telefoon, zeker in de grote steden, in Rusland is goed. Rusland heeft het internationale landnummer: 007. Indien je in Rusland naar het buitenland wil bellen, dien je 8 (wacht op kiestoon) en dan 10 gevolgd door de betreffende landcode te bellen. Het gebruik van internet is mogelijk door de toegang tot gratis Wifi in de meeste hotels, ook beschikken steeds meer restaurants over Wifi en anders kun je altijd terecht in één van de vele internetcafés.


 • Rijtuig & coupe
 • Slapen in de Trans Siberië Express/ BAM Express: De treincoupé
  Tijdens de Trans Siberië Express reis krijg je standaard een plaats/bed in de 2e klas. Ieder rijtuig telt negen 4-persoonscoupé’s met aan weerszijden twee bedden boven elkaar. Overdag kun je comfortabel op de onderste bedden zitten. Per rijtuig/ wagon zijn er twee was- en toiletruimtes. Uiteraard is het voor veel trajecten ook mogelijk om tegen een toeslag een 2-persoonscoupé te boeken. Er is meestal maar één 1e klasse rijtuig aanwezig. Deze is voorzien van acht 2-persoonscoupés met aan weerszijden een bed. In de treinen zonder 1e klas is het mogelijk om in de 2e klas een 4-persoonscoupé voor twee personen te boeken.

  Jouw plaats in de trein
  In de Transsiberië Express trein worden onze reizigers zoveel mogelijk bij elkaar ingedeeld. Dit wordt door de meeste reizigers gewaardeerd. Als je niet met andere Tiara Tours deelnemers een 4-persoonscoupé wilt delen, geef dit dan bij boeking aan ons door. Wij proberen dan een ticket in een ander rijtuig te boeken, zodat je met lokale bevolking of internationale toeristen de coupé deelt.

  2e klas coupe trans siberië express

  Welke faciliteiten zijn er aan boord van de trein?
  De provodniki (conducteurs) zorgen voor het reilen en zeilen in het rijtuig, zoals de orde en netheid. Per rijtuig zijn er twee provodniki, één voor de dag en één voor de nacht. Je krijgt aan het begin van de reis schoon beddengoed en een klein handdoekje uitgereikt. Soms wordt hier een vergoeding (circa 3 euro) voor gevraagd. Een eigen handdoek meenemen is aan te bevelen. De sanitaire voorzieningen worden over het algemeen keurig schoon gehouden. Er is in de Transsiberië Express treinen een beperkt aantal 220V aansluitingen, soms alleen in de gangpaden, steeds vaker ook in de coupés. De elektrische stopcontacten en stekkers zijn dezelfde als bij ons. Je wordt de held van het rijtuig als je een verlengsnoer met 4 tot 6 aansluitpunten meeneemt!

  Mag ik onderweg roken?
  In de treincoupés en restauratiewagon mag niet gerookt worden. In sommige treinen is aan het einde van de wagons, achter een dubbele deur een ruimte waar mensen roken, ook al is dat eigenlijk nergens toegestaan. Op de stations, tijdens de stops kan men eventueel roken in kleine daarvoor bestemde ruimtes.


 • Maaltijden onderweg
 • Hoe is het eten geregeld in de Trans Siberië / Mongolië Express?
  Aan eten geen gebrek! Er zijn vele manieren om jezelf te voorzien van een heerlijk ontbijt, lunch, diner of snack onderweg. Neem in elk geval voldoende snacks, broodjes en water mee als je instapt.

  Kun je eten in de Trans Siberië Express? Restauratiewagon
  Tijdens de hoogseizoensmaanden (mei tm september) is normaal gesproken in iedere lange afstandstrein een restauratierijtuig aanwezig. De decoratie verschilt per trein en varieert van een soort kantine uitstraling tot een echt authentiek sfeertje met houtsnijwerken en tierelantijntjes. Vaak zul je aan het eind van de middag/begin van de avond het restauratierijtuig opzoeken voor een warme maaltijd en een drankje. Daarbij is het redelijk makkelijk kiezen want meestal is de menukaart ook Engelstalig of staan er foto’s bij. De maaltijden zijn natuurlijk iets anders dan dat wij gewend zijn, maar zeker niet minder lekker. Voor circa € 10,- (omgerekend) kun je hier à la carte eten. Er zijn ook alcoholische dranken verkrijgbaar. Wijn is echter zeer prijzig.

  Kun je onderweg eten kopen?
  Er zijn meer manieren om kennis te maken met de lokale lekkernijen. Met een beetje geluk tref je de zogenaamde Baboesjka’s (moedertjes van Rusland) op de stations. Zij verkopen lokale specialiteiten, van gedroogde vis tot vers fruit. Daarnaast bevinden zich op de perrons, tijdens de tussenstops, vaak kiosken, waar ze onder andere frisdranken, chips, noodles, koekjes, fruit en soms ook lokale proeverijen verkopen.

  Tip: Wie van vis houdt moet zeker de gerookte vis die als Omul verkocht wordt te proberen; deze is te koop op de stations nabij het Baikalmeer.

  Ook is er in ieder rijtuig een Samovar (waterkoker) aanwezig. Je kunt zo zelf een kopje thee of koffie maken of een soepje of noodles bereiden. Vaak is er tegenover de waterkoker een punt waar je drinkwater kunt tappen.

  Het kan voorkomen dat het restauratierijtuig bezet wordt door groepen, die beweren het restauratierijtuig afgehuurd te hebben. Met wat overtuigingskracht, geduld en een glimlach kun je vaak toch een plaatsje bemachtigen. Een aanrader is om wat extra eten in te slaan, je zult namelijk merken dat je weleens wat lekkers toegeschoven kunt krijgen van een vrijgevige Russische, Mongoolse of Chinese reiziger. Het is dan leuk om iets terug te kunnen geven om zo wat van elkaars lekkernijen te proeven.


 • Handig om mee te nemen
 • Wat moet je meenemen in de Trans Siberië Express trein? Inpaklijst

  Ken je dat gevoel, dat je voor je backpack of koffer staat en niet weet wat je toch allemaal mee moet nemen? Wij hebben een aantal spullen op een rijtje gezet die zeker handig zijn om tijdens de reis met de Trans Siberië Express bij je te hebben.

  Algemene tips Makkelijk zittende kleding, in het voor en najaar ook een dikke trui/jas en ‘laagjes kleding’. Houdt er rekening mee dat je veel zult wandelen/lopen, maar speciale bergschoenen zijn niet perse nodig. Wc-brildekjes en hygiënedoekjes. Handdoek(en), kussensloop, handwasmiddel, droogshampoo en extra toiletartikelen als verfrissingsdoekjes of zeepblaadjes. Reiskussentje Medische benodigdheden, zoals medicijnen, pleisters, ORS zoutoplossing, Norit, Paracetamol en DEET. Zaklamp, waxinelichtjes. Moneybelt, MP3-speler/Tablet/e-reader/leesboek en/of spelletjes ter vermaak. Powerbank (mobiele batterij om apparatuur aan op te laden zonder stopcontact). De Point-it telefoon app (allerlei handige tekeningen die in beeld uitleggen wat je bedoelt), eventuele woorden/taalboekjes en andere reisgids(en). Spulletjes om weg te geven of om aan medereizigers (lokale bevolking) te laten zien, zoals foto’s of ansichtkaarten van Nederland en bijvoorbeeld ballonnen/ bellenblaas/ kleurpotloden voor kinderen. Mocht je nog een plekje over hebben neem dan ‘oude’ kleding mee, die je na het dragen weg kunt geven.

  Tips voor in de trein
  In de meeste treinen is klimaatbeheersing, dit wil zeggen dat het nog wel eens fris kan zijn in de trein en een vest of truitje prettig kan zijn. In Rusland houdt men van warmte en kan het juist zo zijn dat het erg warm is in de trein. In de winter is het er in elk geval erg warm. Schoonmaakdoekjes om het raam van de coupé (aan de buitenkant) schoon te maken zodat je het beste uitzicht hebt. Oploskoffie, thee, soep en instant maaltijden voor gebruik van de samovar. Tussendoortjes/versnaperingen zoals crackers, koekjes, nootjes, liga’s (op de perrons kun je eventueel ook nog fruit, frisdrank, noodles e.d. kopen). Toiletpapier (niet altijd aanwezig in de trein). Handdoek(en), kussensloop, (wegwerp) washandjes, handwasmiddel, droogshampoo en extra toiletartikelen als verfrissingsdoekjes of zeepblaadjes. Oordopjes (indien je lastig in slaap denkt te komen van de geluiden van de trein). Drinkbeker (plastic) en een thermosbeker, bord, bestek, zakmes met flesopener (niet in handbagage). Verlengsnoer en/of verdeelstekker voor in je coupé of om in het gangpad in te kunnen pluggen.


 • Feestdagen & evenementen
 • Wanneer je op reis gaat raden we je aan van te voren de nationale feest- en herdenkingsdagen te checken die in jouw (gewenste) reisperiode vallen. Tijdens en rondom sommige feestdagen of vakantieperiodes wordt er natuurlijk veel georganiseerd, versierd of zijn er extra festivals. Helaas kan dat ook betekenen dat veel lokale mensen vrij zijn, waardoor het voor extra veel drukte kan zorgen bij belangrijke trekpleisters, musea, maar ook in hotels en in het verkeer. Bovendien zijn sommige restaurants, musea of winkels dan juist gesloten. Wij proberen altijd rekening te houden met lokale belangrijke dagen en vakanties, ook al is dat niet altijd mogelijk. We hebben hieronder alvast de belangrijkste dagen voor je op een rijtje gezet.


  Nationale feestdagen Rusland
  1-6-jan Nieuwjaarsvakantie
  7-jan Orthodoxe Kerstdag
  23-feb Defender of Fatherland Day
  24-feb Defender of Fatherland Holiday
  8-mrt International Women’s Day
  1-mei Spring and Labour Day
  7-mei Victory Day Holiday
  9-mei Victory Day Parade
  3-jun Dag van Irkutsk
  12-jun Dag van Rusland
  1e weekend september Moskou-dag
  4-6 nov National Unity Day vakantie
  Medio – eind aug Savior Tower festival (Rode plein vol constructies)

  NB. Het Rode Plein is een plaats waar vaak parades en evenementen zijn die soms onaangekondigd zijn. Door de veelheid aan gebeurtenissen en onvoorziene omstandigheden of bezoek van bijvoorbeeld officials is het nooit gegarandeerd dat het Rode Plein (volledig) toegankelijk is.


 • Gezondheid, verzekeringen & vaccinaties
 • Het is belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan. Wij vinden het raadzaam om passend en persoonlijk medisch advies in te winnen zodat jouw situatie goed is afgestemd op je reisbestemming.

  Vaccinaties
  Neem contact op met je huisarts of een onafhankelijke instantie zoals de GGD. Zij beschikken over actuele informatie en kunnen advies op maat geven. Voor informatie en/of een afspraak bij jou in de buurt, kun je contact opnemen met de plaatselijke GGD of via www.ggdreisvaccinaties.nl
  Let op: De meeste ziektekostenverzekeringen vergoeden de vaccinaties, check dit bij jouw verzekeringsmaatschappij.

  Reisverzekering
  Het belang van een reisverzekering wordt nog wel eens onderschat. Zonder reisverzekering kun je op reis onverwachts voor hoge kosten komen te staan (bijvoorbeeld in medische noodgevallen of bij diestal). Check je reisverzekering voor je op reis gaat. Belangrijk is dat deze het dekkingsgebied: wereld heeft. Tiara Tours biedt je in samenwerking met Allianz Global Assistance de mogelijkheid om direct bij je boeking je reisverzekering en/ of annuleringsverzekering in orde te maken.

  Medicijnen
  Het is raadzaam om tijdens de reis een aantal medicijnen mee te nemen. Denk hierbij aan pijnstillers, ORS tegen uitdroging en middelen die diarree, koorts, insectenbeten tegen gaan. Gebruik je medicatie op recept die je meeneemt op reis? Zorg dan dat je het recept ook meeneemt of schaf een medisch paspoort aan, zodat je dat altijd kunt tonen als daarom gevraagd wordt.

  In principe kan iedereen met een gemiddelde gezondheid en conditie een reis met Tiara Tours maken. Heb je specifieke medische wensen tijdens de reis en/of ben je slecht ter been, vraag dan de mogelijkheden voor de gewenste reis na bij onze reisspecialisten.


  Het is belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan. Wij vinden het raadzaam om passend en persoonlijk medisch advies in te winnen zodat jouw situatie goed is afgestemd op je reisbestemming.

  Vaccinaties
  Neem contact op met je huisarts of een onafhankelijke instantie zoals de GGD. Zij beschikken over actuele informatie en kunnen advies op maat geven. Voor informatie en/of een afspraak bij jou in de buurt, kun je contact opnemen met de plaatselijke GGD of via www.ggdreisvaccinaties.nl
  Let op: De meeste ziektekostenverzekeringen vergoeden de vaccinaties, check dit bij jouw verzekeringsmaatschappij.

  Reisverzekering
  Het belang van een reisverzekering wordt nog wel eens onderschat. Zonder reisverzekering kun je op reis onverwachts voor hoge kosten komen te staan (bijvoorbeeld in medische noodgevallen of bij diestal). Check je reisverzekering voor je op reis gaat. Belangrijk is dat deze het dekkingsgebied: wereld heeft als je buiten de Europese Unie reist. Tiara Tours biedt je in samenwerking met Allianz Global Assistance de mogelijkheid om direct bij je boeking je reisverzekering en/ of annuleringsverzekering in orde te maken.

  Medicijnen
  Het is raadzaam om tijdens de reis een aantal medicijnen mee te nemen. Denk hierbij aan pijnstillers, ORS tegen uitdroging en middelen die diarree, koorts, insectenbeten tegen gaan. Gebruik je medicatie op recept die je meeneemt op reis? Zorg dan dat je het recept ook meeneemt of schaf een medisch paspoort aan, zodat je dat altijd kunt tonen als daarom gevraagd wordt.

  In principe kan iedereen met een gemiddelde gezondheid en conditie een reis met Tiara Tours maken. Heb je specifieke medische wensen tijdens de reis en/of ben je slecht ter been, vraag dan de mogelijkheden voor de gewenste reis na bij onze reisspecialisten.


 • Reisdocumenten & Visa
 • Na thuiskomst van je reis dient het paspoort nog 6 maanden geldig te zijn. Voor Rusland heb je een visum nodig.

  Voor reizen naar Rusland heb je een uitnodiging nodig om het visum te regelen. Wanneer alle overnachtingen in Rusland via Tiara Tours worden geboekt is de uitnodiging inbegrepen.

  Bij aankomst in Rusland dien je een Entry en Departure Card (in- en uitreisformulier) in te vullen. Van de douane krijg je de Departure Card gestempeld retour. Dit document dien je zorgvuldig te bewaren. Bij het uitreizen van Rusland neemt de douane dit formulier weer in.

  Wil je je visa laten verzorgen door een visumdienst?
  Al jaren werken wij zeer nauw samen met het visumbureau Yourvisa, tevens gevestigd in Breda. Zij kunnen je assisteren tijdens het gehele traject en zijn zeer ervaren met het verzorgen van visa voor reizen naar onze bestemmingen. Zie www.yourvisa.nl. voor de dienstverlening en actuele tarieven van visa.


 • Juiste verwachtingen
 • Reizen in verre landen
  “If you can’t change the situation, change how you feel about it.” Reizen in verre landen vraagt nog wel eens om wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Het is van groot belang dat je met de juiste verwachtingen op reis gaat. Voorbereiding is hierin het halve werk. Verdiep je bijvoorbeeld in de cultuur, gewoontes en regelgeving van het land. Twijfel je over bepaalde zaken, kijk dan voordat je vertrekt op de Voorlichtingssite Rijksoverheid

  Een flexibele houding
  Het organiseren van bijzondere reizen is een vak apart, en soms komen ook wij voor verrassingen te staan. Het is mogelijk dat er een situatie voorvalt waardoor er noodzakelijke wijzigingen in het oorspronkelijk reisplan dienen te worden aangebracht. Dat is niet alleen afhankelijk van mensen, maar ook van lokale omstandigheden, feestdagen of weersomstandigheden. Ook kunnen er ter plaatse bepaalde onvoorziene gebeurtenissen voordoen, zoals het plotseling uitvallen van treinen of musea die om onverklaarbare redenen gesloten zijn. Het kan zijn dat de elektriciteit niet werkt of dat er geen warm water is. Van de organisatoren en gidsen wordt veel improvisatietalent gevraagd. We rekenen op enige flexibiliteit van jouw kant, mocht er onverwachts iets anders lopen dan gepland. Wij doen er natuurlijk alles aan om de reis zoveel mogelijk volgens schema te laten verlopen.

  Hoe individueel is Individueel Reizen?
  Op deze site tref je veel reizen aan op individuele basis. Het is helaas niet mogelijk om ervoor te zorgen dat reizigers elkaar niet tegenkomen gedurende de reis. De kans is aanwezig dat je in de trein, in de hotels en tijdens de transfers meer Tiara Tours reizigers ontmoet. De aangeboden transfers, verlengingen en excursies zijn op basis van het join-in principe. Dit betekent dat wanneer er meer personen op die datum reizen ze hierbij aansluiten. Natuurlijk is dit zeker niet altijd het geval, daar iedereen op een individuele reis zelf de gewenste route samenstelt. Mocht je de transfer, verlenging of excursie liever op privé basis reserveren, dat kan! vraag naar de mogelijkheden. Fijne reis!


  Reizen in verre of vreemde landen
  “If you can’t change the situation, change how you feel about it.” Reizen in verre landen vraagt nog wel eens om wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Het is van groot belang dat je met de juiste verwachtingen op reis gaat. Voorbereiding is hierin het halve werk. Verdiep je bijvoorbeeld in de cultuur, gewoontes en regelgeving van het land. Twijfel je over bepaalde zaken, kijk dan voordat je vertrekt op de Voorlichtingssite Rijksoverheid

  Een flexibele houding
  Het organiseren van bijzondere reizen is een vak apart, en soms komen ook wij voor verrassingen te staan. Het is mogelijk dat er een situatie voorvalt waardoor er noodzakelijke wijzigingen in het oorspronkelijk reisplan dienen te worden aangebracht. Dat is niet alleen afhankelijk van mensen, maar ook van lokale omstandigheden, feestdagen of weersomstandigheden. Ook kunnen er ter plaatse bepaalde onvoorziene gebeurtenissen voordoen, zoals het plotseling uitvallen van treinen of musea die om onverklaarbare redenen gesloten zijn. Het kan zijn dat de elektriciteit niet werkt of dat er geen warm water is. Van de organisatoren en gidsen wordt veel improvisatietalent gevraagd. We rekenen op enige flexibiliteit van jouw kant, mocht er onverwachts iets anders lopen dan gepland. Wij doen er natuurlijk alles aan om de reis zoveel mogelijk volgens schema te laten verlopen.

  Hoe individueel is Individueel Reizen?
  Op deze site tref je veel reizen aan op individuele basis. Het is helaas niet mogelijk om ervoor te zorgen dat reizigers elkaar niet tegenkomen gedurende de reis. De kans is aanwezig dat je in de trein, in de hotels en tijdens de transfers meer Tiara Tours reizigers ontmoet. De aangeboden transfers, verlengingen en excursies zijn op basis van het join-in principe. Dit betekent dat wanneer er meer personen op die datum reizen ze hierbij aansluiten. Natuurlijk is dit zeker niet altijd het geval, daar iedereen op een individuele reis zelf de gewenste route samenstelt. Mocht je de transfer, verlenging of excursie liever op privé basis reserveren, dat kan! vraag naar de mogelijkheden. Fijne reis!