Rondreis Georgië, Armenië & Azerbeidzjan

Voor een exacte prijsopgave bel +31 - (0)76 - 5652879 of mail naar info@tiaratours.nl

Route & Programma

Laat alles achter je en duik in de wereld van eeuwenoude geschiedenis en cultuur in Azerbeidzjan, Georgië en Armenië. Kijk je ogen uit op alle bekroonde UNESCO Werelderfgoed plaatsen, geniet van de prachtige weids uitgestrekte natuur en levendige steden, en ontdek de landen van de Kaukasus. Tijdens deze volledig georganiseerde rondreis ontdek je al het moois dat deze drie landen te bieden hebben, en lijk je bijna terug in de tijd te gaan. Onze ervaren Engelssprekende gidsen vertellen je alles over de interessante geschiedenis en geven je een goed inzicht in de eeuwenoude cultuur van zowel Azerbeidzjan, Georgië als Armenië. Een zalige combinatie!

Voor een exacte prijsopgave vraag een op maat reisvoorstel aan of bel:
+31 - (0)76 - 5652879
 • Van dag tot dag
 • Dag 1

  Vertrek vanuit Amsterdam naar Baku. Na aankomst op de internationale luchthaven, word je naar je hotel gebracht.

 • Dag 2

  Op de eerste dag na aankomst heb je de tijd om de stad Baku op eigen gelegenheid te ontdekken. Laat je verrassen door alles wat Baku te bieden heeft. Bezoek een paar van de hoogteputen van Baku, zoals het Highland Park, de oude stad van Baku (UNESCO) en het Heydar Aliyev cultureel centrum.

  Vervolgens brengt je chauffeur je naar het Absheron schiereiland, waar je de Tempel van het Vuur Astashgah kunt bewonderen. Hierna kun je de Yanardag – ook wel de Brandende Berg genoemd – bezoeken, een sinds de oudheid brandende natuurlijke aardgasbron met vlammen van soms wel 10 meter hoog.

  Verblijf in Baku.

 • Dag 3

  Vandaag reis je naar Gobustan, waar je het Gobustan-rotstekeningenmuseum kunt bezoeken. Ook kun je hier genieten van het Gobustan-rotscultuurlandschap met zijn bijzondere moddervulkanen die sinds 2007 deel uitmaken van het UNESCO Werelderfgoed.

  Hierna rijd je terug naar Baku waar je een bezoek brengt aan de Bigi-Heybet moskee, die vandaag de dag het spirituele centrum is voor moslims van de regio. Deze moskee is in de jaren ’90 gebouwd, maar is nagebouwd naar de gelijknamige moskee uit de 13e eeuw.

  Verblijf in Baku.

 • Dag 4

  In de ochtend reis je naar Sheki, en kan je onderweg je ogen uitkijken naar de verschillende landschappen waar je doorheen rijdt. De eerste stop is in een klein dorpje Mazara, waar je het mausoleum van Diri Baba bezoekt. Vervolgens bezoek je de herbouwde Juma moskee in Shemakha, de eerste hoofdstad van de Shirvanshah dynastie.

  Hierna reis je door naar het geïsoleerde bergdorpje Lahic. Dit kleine dorpje wordt elke winter een paar maanden afgesneden van de rest van het land, en heeft hierdoor zijn eigen taal en cultuur goed beschermd kunnen houden.

  Verblijf in Sheki.

 • Dag 5

  Vandaag ga je na het ontbijt een stadswandeling doen in Sheki, een van de mooiste stadjes van Azerbeidzjan. Je bezoekt onder andere het oude centrum van de stad, de Karavanserai, schitterende muurschilderijen en ook de brandglazen in Sheki Khans paleis.

  Na nog een laatste stop in het dorpje Kish, waar je de St. Elihse kerk kunt bezoeken, laat je Azerbeidzjan achter je en vervolg je je reis naar het indrukwekkende Georgië. Hier rijd je meteen door naar Kakheti, een van de beroemdste en belangrijkste wijnstreken van Georgië. Hier krijg je meteen een kijkje te zien in het dagelijkse leven van Kakhetiërs, en kun je proeven van de mooie wijnen die Georgië te bieden heeft.

  Diner en verblijf in Lagodekhi.

 • Dag 6

  Na een korte rit in de ochtend kom je aan bij het Nekresi klooster, waar je naar toe wandelt. Het klooster is gelegen op een heuvel, maar is makkelijk te bereiken via een nieuw aangelegde stenen weg. Vervolgens rijd je een klein stukje verder naar Gremi, een versterkte burcht die in de 16e eeuw de hoofdstad van Kakheti was.

  Je vervolgt je reis naar Telavi, waar je een levendige en kleurrijke markt kunt bezoeken. Hierna breng je een bezoek aan een van de weinige qvevri-makers van het land. Qvevri zijn kleivaten waar Georgische wijnen volgens eeuwenoude traditie in worden gemaakt en bewaard. Hier kun je ook zelf gemaakte wijnen en chacha proeven.

  Na de proeverij rijd je door naar Tsinandali, waar het landgoed en museum van de 19e eeuwse dichter en nobelman Aleksandre Chavchavadze ligt. Zijn familie was één van de belangrijkste en machtigste families in Georgië, en hierom was Tsinindali ook wel gezien als een centrum van het intellectuele leven. Het landgoed bestaat onder andere uit indrukwekkende tuinen en parken, waar een grote diversiteit aan Europeese, Aziatische en Amerikaanse planten groeien.

  Diner en verblijf in Sighnaghi.

 • Dag 7

  In de ochtend heb je zelf de gelegenheid om Singhnaghi, een vestingstad uit de 18e eeuw, te ontdekken. Singhnaghi heeft het uiterlijk van een Italiaanse middeleeuwse stad, en is volledig ommuurd door een 4,5km lange stadsmuur. Wandel hier door de klinkerstraatjes met typische huizen die omgeven zijn door balkonnen, en kijk uit over de met rode terracotta betegelde daken. Door recente rennovaties biedt de stad nu een fijne mix van moderne en traditionele indrukken, en biedt daarnaast een prachtig uitzicht op het Grote Kaukasus-gebergte.

  Je rijdt verder naar het grottencomplex van David Gareja, en onderweg zie je het landschap veranderen van groene wijngaarden naar halfwoestijn. Het grottencomplex ligt op de grens met Azerbeidzjan en is gesticht door de heilige David, een van de 13 heilige Syrische Vaders die in de 6e eeuw op deze verlaten plek kwamen om te bidden. Door de eeuwen heen is dit ook een plaats gebleven waar mensen heen komen om te bidden. Hierna kun je ook het Lavra klooster uit de 9e eeuw bekijken, waar je het graf van St. David kunt bezoeken.

  Een optionele wandeling is mogelijk naar het voormalige Udabno klooster, waar grotten met muurschilderingen te zien zijn. Het is een flinke klim, maar zal het zeker waard zijn. Als je eenmaal boven bent kun je bovendien genieten van een spectaculair uitzicht over de halfwoestijn van Georgië en Azerbeidzjan.

  Verblijf in Tbilisi.

 • Dag 8

  Vandaag heb je een vrije dag in Tbilisi. Je kunt er voor kiezen om op eigen gelegenheid je dag in te vullen, of met een gids een stadswandeling te maken.

  Tijdens deze optionele stadswandeling leer je meer over de cultuur en geschiedenis van Tbilisi, en maak je kennis met deze vriendelijke en historische stad. De gids neemt je mee door straatjes met 19e eeuwse huizen met kleurrijke balkons, en leidt je rond door verschillende religieuze gebouwen. Ook brengt de gids je naar prachtige uitzichtpunten waar je Tbilisi op een hele nieuwe manier leert kennen.

  Verblijf in Tbilisi.

 • Dag 9

  In de ochtend reis je naar Mtskheta, de oude hoofdstad en het religieuze centrum van Georgië. Op deze plaats werd in 337 het christendom uitgeroepen tot staatsgodsdienst. Hier kun je het Jvari klooster en de Svetitskhoveli kathedraal bezoeken, twee bezienswaardigheden die beiden op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan.

  Hierna vervolg je je weg richting het Grote Kaukasus-gebergte, waar je onderweg vele bezienswaardigheden tegen komt. De eerste stop is bij het 17e eeuwse fortencomplex Ananuri, waar je kunt genieten van een prachtig uitzicht over het Jinvali waterreservoir. Je rijdt hierna verder door het Kazbegi National Park naar het stadje Stepantsminda, ook wel bekend als Kazbegi. Hier heb je een indrukwekkend uitzicht over de heilige Mt. Kazbek (5047m). Hier in de buurt ligt ook de beroemde Gergeti Drievuldigheidskerk, wat gebouwd is op een unieke locatie. Deze kun je op eigen gelegenheid bezoeken door er in twee uurtjes heen te wandelen, of een 4×4 te huren.

  Diner en verblijf in Kazbegi.

 • Dag 10

  De dag begint met een autorit naar Gori, het stadje waar Jozef Stalin geboren werd. Hier bezoek je het Stalin Museum, een museum waar niets negatiefs over Stalin verteld wordt.

  Na je bezoek duik je dieper de geschiedenis in, in een stadje dat dateert uit 1000 v. Chr. genaamd Uplistsikhe. Ooit was dit een enorme stad, maar de ruïnes zijn nog steeds indrukwekkend. Je gids zal je hier meer informatie geven over de geschiedenis van deze stad en zijn ontwikkeling door de jaren.

  Je reist verder naar de Ateni kloof, waar ook het kleinschalige, knusse hotel is waar je die avond zal overnachten. Het is ook mogelijk om een wandeling te maken in de prachtige omgeving voor het diner.

  Diner en verblijf in Ateni.

 • Dag 11

  In de ochtend rijd je naar Tskaltubo, waar je de grotten van Prometheus kunt bezoeken. Deze grotten worden gezien als een van de rijkste grotten van Europa, met 16 grotten die 4 grote zalen aan elkaar koppelen die voorzien zijn van miljoenen jaren oude stalactieten, stalagmieten, watervallen van steen, grotten parels, onderaardse rivieren en meren. Je kunt met de gids de ondergrondse wandelweg volgen en genieten van alle uitzichten, lichteffecten en sfeervolle muziek.

  Na deze wandeling kun je lekker ontspannen in de auto en genieten van de landschappen van Georgië onderweg naar de accommodatie van die avond en de Bagrati kathedraal. De 11e eeuwse kathedraal is gelegen op een heuvel boven de stad en is een belangrijk en duidelijk herkenningspunt van de stad Kutaisi. Je bereikt de onlangs gerennoveerde kathedraal met een korte wandeling waar je kunt genieten van indrukwekkende uitzichten.

  Diner en verblijf in Kutaisi.

 • Dag 12

  Vandaag begin je de dag met een cultureel hoogtepunt; het Gelati klooster. Het klooster is gebouwd in de 12e eeuw en komt met de ochtendzon door de ramen het beste tot zijn recht door alle verrassende kleuren. Er zijn een grote hoeveelheid muurschilderingen en mozaïeken die behoren tot de mooiste van heel Georgië en zeker het bezoeken waard zijn.

  Hierna vervolg je je reis naar Borjomi, waar je het stadspark zult bezoeken. Het Borjomi Park is de plek waar je het grootste exportproduct van het land kunt proeven, namelijk mineraalwater. Dit water is erg goed voor de gezondheid en is tevens een van de favoriete drankjes van vele Georgiërs.

  De rest van de dag is vrij te besteden. Een wandeling maken in het nationale park van Borjomi is zeker een aanrader!

  Verblijf in Borjomi.

 • Dag 13

  Vandaag vertrek je naar Akhaltsikhe om daar een bezoek te brengen aan het indrukwekkende Rabati fort, dat origineel gebouwd was in de 9e eeuw. Het Rabati fort is recentelijk gereconstrueerd, en deze reconstructie was een van de duurste projecten in verband met toerisme ooit in Georgië.

  De volgende stop is bij het fort van Khertvisi, dat voor het eerst gebouwd werd in de 2e eeuw v. Chr., en volgens legendes door het leger van Alexander de Grote opnieuw verwoest zijn. De ruïnes die je vandaag zult zien, stammen uit de 12e eeuw.

  Later op de dag bezoeken we Vardzia, een van de populairste bestemmingen in Georgië. Hier is een grottencomplex uit de 12e eeuw te vinden, wat vroeger een verborgen stad was. In de 13e eeuw werd door een aardbeving de originele structuur van de stad beschadigd waardoor het complex niet meer verborgen is, maar is nog steeds een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Georgië. Het complex bestaat uit maar liefst 139 grotgroepen met in totaal 405 kamers, 25 wijnkelders, 12 kleine kerken en een gangenstelsel dat bijna alle woningen met elkaar verbindt. In het centrum van het klooster is een imposante kathedraal die muurschilderingen uit de 12e eeuw bevat, en waren van cruciale betekenis in de ontwikkeling van de middeleeuwse Georgische muurschilderkunst. Hier bevindt zich ook een zeldzaam portret van de iconische koningin Tamar.

  Diner en verblijf in Vardzia.

 • Dag 14

  In de ochtend ga je de grens over naar Armenië, bij het plaatsje Bavra. Na een korte stop vervolg je je weg naar Gyumri, de tweede grootste stad van Armenië en ook het culturele en kunstzinnige hart van het land. Tijdens een stadswandeling wandel je door de historische buurt Kumayri, waar ondanks de aardbeving in 1988 nog steeds neoklassieke gebouwen te bewonderen zijn. Het is leuk om te zien dat de gebouwen hier gemaakt zijn met Armeens gesteente, dat in heel Armenië wordt gebruikt in de bouw.

  Verblijf in Gyumri.

 • Dag 15

  ‘s Morgens begin je de dag in Gyumri, waarna je doorrijdt richting Vanadzor, de derde grootste stad in Armenië en het voormalig industrieel centrum van Sovjet Armenië. Onderweg ontdek je het noordelijke deel van Armenië, en in de stad heb je een mogelijkheid om het atelier van een stenen beeldhouwer te bezoeken, die de traditie van het maken van khachkars (gedenkstenen) voortzet.

  Hierna vervolg je de reis naar Dilijan, een stadje dat bekend staat als “Armeens Zwitersland”, vanwege de omliggende bossen en de kleine houten huisjes met balkons.

  Hier maak je een wandeling door de Sharambeyan Street in Dilijan, waar je 19e eeuwse huizen en studio’s van ambachtslieden kunt bewonderen. Ook breng je een bezoek aan het Haghartsin klooster en het Gsohavank klooster, dat net buiten de stad is gelegen.

  Verblijf in Dilijan.

 • Dag 16

  Je vertrekt ‘s ochtends naar Sevan, een pittoresk stadje dat bij het gelijknamige meer ligt. Hierna maak je een korte stop bij Noratus, een dorpje dat bekend is vanwege de begraafplaats die de hoogste concentratie van khachkar-stenen kruizen en karsteen bevat in heel Armenië. Vervolgens maak je een stop bij het meer van Sevan zelf, ook wel de parel van Armenië genoemd. Het meer van Sevan is het hoogst gelegen, en door de mens vormgegeven, zoetwatermeer ter wereld (1900m). Tevens is dit ook de belangrijkste waterbron van het land.

  Je vervolgt de zijderoute langs de Col de Selim op 2410m hoogte. Hier kun je de overblijfselen van de Karavanserai Orbelian uit 1332 bezoeken, de beste bewaarde karavanserai in Armenië.

  Als laatste bezoek je vandaag de overblijfselen van het oude observatorium van Karahunge. Dit monument uit de oudheid dateert uit het 3e-2e millennium v. Chr.. Hierna rijd je naar Goris, richting het landschap van holbewonerswoningen.

  Verblijf in Goris.

 • Dag 17

  Je vertrekt in de ochtend naar Halidzor, vanwaar je met een kabelbaan van meer dan 5km in lengte naar het Tatev klooster gaat. Het Tatev klooster wordt vertaald als “God geeft vleugels”, mede doordat dit klooster op 1500m hoogte ligt. Het Tatev klooster is, mede dankzij de unieke constructie en de ligging, het belangrijkste klooster in het zuiden van Armenië.

  De volgende stop is in Khdzoresk, een verlaten grottendorp dat bewoond werd tot het begin van de vorige eeuw. Hier maak je een wandeling door de Khndzoresk-kloof om de grotten en de verbazingwekkende “Swinging Bridge” te zien.

  Verblijf in Goris.

 • Dag 18

  ‘s Morgens verken je het zuidelijke deel van Armenië en rijd je door veranderende landschappen en bergen naar de Vayots Dzor regio. De eerste stop is in het dorp Areni, dat bekend staat als de druiven- en wijnhoofdstad van Armenië.

  Vervolgens rijd je door naar de spectaculaire Noravank kloof en bereik je het beroemde 13e-eeuwse Noravank klooster, die in de Amaghu vallei ligt.

  Hierna rijd je door naar de Ararat vlakte en maak je een stop bij een van de bekendste en populairste pelgrimsplaatsen van Armenië, het klooster van Khor Virap. Letterlijk vertaald betekend dit “diepe put”, wat nog stamt van de gevangenisfunctie die het klooster in het verleden had. Dit indrukwekkende klooster ligt aan de voet van de Bijbelse berg de Ararat (5137m), en heeft een rijke, christelijke geschiedenis.

  Verblijf in Yerevan

 • Dag 19

  Vandaag begin je de dag met een bezoek aan Echmiadzin, de religieuze hoofdstad van de Armeense Apostolische Kerk. Hier bezoek je de Echmiadzin kathedraal die opgericht is in het jaar 303, gevolgd door een bezoek aan de Zvartnots kathedraal

  In de middag staat je een ontspannende dag in de hoofdstad Yerevan te wachten. Je maakt een wandeling door het centrum van de stad, waar je het Plein van de Republiek kunt bezoeken, Abovyan Street, Northern Avenue, het Opera House en het beroemde Cascade-complex met zijn openluchtbeeldentuin.

  Ook heb je deze middag de mogelijkheid om het Matenadaran museum te bezoeken. Dit museum bevat o.a. de grootste verzameling unieke Armeense manuscripten, en is tevens ook een onderzoekinstelling van Armeense en niet-Armeense manuscripten.

  Verblijf in Yerevan

 • Dag 20

  In de ochtend bezoek je de Hellenistische tempel, de enige heidense tempel van het land, gelegen in Garni. Hierna maak je een stop bij het Geghard klooster, wat bekend staat om zijn uit de rots gehouwen architectuur en op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Vervolgens maak je een 1-uur durende wandeling in de kloof van Garni, waar je de indrukwekkende basaltorgels kunt ontdekken.

  Na de wandeling keer je terug naar Yerevan, waar je de rest van de dag vrij te besteden hebt. Een leuke opvulling van je dag is een bezoek brengen aan de brandewijn en cognac fabriek in Yerevan. Hier kun je genieten van een cognac proeverij, en kom je zo meer te weten over Armeense smaken en gebruiken.

  Verblijf in Yerevan

 • Dag 21

  Transfer naar de luchthaven in Yerevan.

Data & Prijzen

Voor een exacte prijsopgave vraag een op maat reisvoorstel aan of bel:
+31 - (0)76 - 5652879
 • Landarrangement:
  • Dagelijks vertrek mogelijk
  • Landarrangement boeking voor 2 personen € 2.379,- p.p.*
  • Landarrangement boeking voor 4 personen € 1.799,- p.p.*
  • Deze reis kan eventueel geheel op maat worden aangepast.
  • *Minimaal 2 deelnemers. Alleen op reis? Geen probleem, vraag naar de mogelijkheden.
 • Inbegrepen in landarrangement:
  • Economy of Comfort klasse accommodaties o.b.v. logies/ontbijt
  • Diner op dag 5, 6, 9, 10, 11 en 13
  • Wijn degustaties in Georgië
  • Alle transport per auto of minibus met privéchauffeur
  • Alle belastingen
  • Excursies zoals omschreven, inclusief entreegelden
  • Engelssprekende gidsen
  • Letter of Invitation (LOI) voor visumaanvraag
 • Bijkomende kosten:
  • Visum Azerbeidzjan € 30,- p.p.
  • Internationale vluchten
  • Entreegelden Circa € 100,- p.p.
  • Reserveringskosten € 30,- per boeking
  • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
 • Vluchtmogelijkheden:
  • Retourvlucht Amsterdam - Baku en Yerevan - Amsterdam prijs op aanvraag
  • Retourvlucht Brussel - Baku en Yerevan - Brussel prijs op aanvraag
 • Toeslagen:
  • 1-persoonskamertoeslag Economy klasse € 349,-

Praktische Info

Een goede voorbereiding is het halve werk. We helpen je hier natuurlijk graag bij. Laat onderstaande informatie je alvast wat op weg helpen. Meer vragen? Neem gewoon contact op!

Voor een exacte prijsopgave vraag een op maat reisvoorstel aan of bel:
+31 - (0)76 - 5652879
 • Reisdocumenten visa
 • Je dient te beschikken over een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij vertrek uit Georgië. Bij een verblijf van minder dan 90 dagen is een visum niet nodig.


  Na thuiskomst van je reis dient je paspoort nog 6 maanden geldig te zijn. Voor Armenië heb je geen visum nodig.


  Na thuiskomst van je reis dient je paspoort nog 6 maanden geldig te zijn. Voor Azerbeidzjan heb je een visum nodig. Sinds jaren werken wij naar tevredenheid samen met het visumbureau Yourvisa in Breda. Zij kunnen je assisteren tijdens het gehele traject. Zie www.yourvisa.nl.

  Voor reizen naar Azerbeidzjan heb je een officiële uitnodiging (letter of Invitation) nodig om het visum te regelen. Wanneer alle overnachtingen via Tiara Tours worden geboekt is deze uitnodiging inbegrepen.


 • Tijdsverschillen
 • In Georgië is het tijdsverschil 2 uur (later) in de zomertijd en 3 uur in de wintertijd.


  In de zomer is het in Armenië 2 uur later dan in Nederland. In de winter is dat 3 uur.


  In de zomer is het in Azerbeidzjan 2 uur later dan in Nederland. In de winter is dat 3 uur.


 • Telefonie internet
 • Het telefoonnetwerk in Georgië is niet altijd en overal dekkend. Houd er dus rekening mee dat je niet overal telefoon- en internet bereik hebt. Wil je bellen vanuit Georgië dan moet je er rekening mee houden dat het vrij kostbaar is. De prijzen hangen natuurlijk af van je Nederlandse provider. Meestal ontvang je bij binnenkomst in Georgië een berichtje wat de kosten voor bellen, sms en internetgebruik zijn.
  In hotels en restaurants is vaak gratis wifi aanwezig in Tblisi. Buiten de steden is internet vaak minder goed beschikbaar.
  Het versturen van een kaart naar Nederland duurt ongeveer twee tot drie weken.

  Georgië heeft het internationale landnummer: 00995. Indien je in Georgië naar het buitenland wilt bellen, dien je 8 (wacht op kiestoon) en dan 10 gevolgd door de betreffende landcode te bellen. Bijvoorbeeld voor Nederland 1031 en België 1032. Let wel op dat je op deze manier de eerste 0 van het nummer weg moet halen. Een mobiel nummer in Nederland typ je dus als volgt in: 10316 1234 5678. In België is dit 10326 1234 5678.


  Het bereik van je mobiele telefoon in de grote steden in Armenië is goed. Op het platteland en onderweg tussen de verschillende plaatsen en steden kan dat bereik vaak minder goed zijn. Je kunt altijd je mobiele provider raadplegen over het gebruik van jouw abonnement Armenië.

  Armenië heeft het internationale landnummer: 00374. Indien je in Armenië naar het buitenland wilt bellen, dien je het landnummer van dat desbetreffende land in te toetsen. Voor Nederland dien je dus 0031 of +31 in te typen voor je het nummer in typt. Voor België is dit 0032 of +32. Let wel op dat je op deze manier de eerste 0 van het nummer weg moet halen. Een mobiel nummer in Nederland typ je dus als volgt in: 00316 1234 5678. In België is dit 0032 1234 5678.

  In de grote steden beschikken de meeste hotels over gratis Wifi en zijn er internetcafés. Houd er wel even rekening mee dat de verbinding niet altijd even snel en stabiel is.


  Het bereik van je mobiele telefoon in de grote steden Azerbeidzjan is goed te noemen. Op het platteland en onderweg tussen de verschillende plaatsen en steden kan dat bereik vaak minder goed zijn door beperkte dekking. Raadpleeg je mobiele provider over het gebruik en de dekking van jouw abonnement in Azerbeidzjan.

  Internationale landnummers:
  Azerbeidzjan heeft het internationale landnummer: 00994. Indien je in Azerbeidzjan naar het buitenland wilt bellen, dien je het landnummer van dat desbetreffende land in te toetsen. Voor Nederland dien je dus 0031 of +31 in te typen voor je het nummer in typt. Voor België is dit 0032 of +32. Let wel op dat je op deze manier de eerste 0 van het nummer weg moet halen. Een mobiel nummer in Nederland typ je dus als volgt in: 00316 1234 5678. In België is dit 0032 1234 5678.


 • Gezondheid vaccinaties
 • Het is belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan. Wij vinden het raadzaam om passend en persoonlijk medisch advies in te winnen zodat jouw situatie goed is afgestemd op je reisbestemming.

  Vaccinaties
  Neem contact op met je huisarts of een onafhankelijke instantie zoals de GGD. Zij beschikken over actuele informatie en kunnen advies op maat geven. Voor informatie en/of een afspraak bij jou in de buurt, kun je contact opnemen met de plaatselijke GGD of via www.ggdreisvaccinaties.nl
  Let op: De meeste ziektekostenverzekeringen vergoeden de vaccinaties, check dit bij jouw verzekeringsmaatschappij.

  Reisverzekering
  Het belang van een reisverzekering wordt nog wel eens onderschat. Zonder reisverzekering kun je op reis onverwachts voor hoge kosten komen te staan (bijvoorbeeld in medische noodgevallen of bij diestal). Check je reisverzekering voor je op reis gaat. Belangrijk is dat deze het dekkingsgebied: wereld heeft. Tiara Tours biedt je in samenwerking met Allianz Global Assistance de mogelijkheid om direct bij je boeking je reisverzekering en/ of annuleringsverzekering in orde te maken.

  Medicijnen
  Het is raadzaam om tijdens de reis een aantal medicijnen mee te nemen. Denk hierbij aan pijnstillers, ORS tegen uitdroging en middelen die diarree, koorts, insectenbeten tegen gaan. Gebruik je medicatie op recept die je meeneemt op reis? Zorg dan dat je het recept ook meeneemt of schaf een medisch paspoort aan, zodat je dat altijd kunt tonen als daarom gevraagd wordt.

  In principe kan iedereen met een gemiddelde gezondheid en conditie een reis met Tiara Tours maken. Heb je specifieke medische wensen tijdens de reis en/of ben je slecht ter been, vraag dan de mogelijkheden voor de gewenste reis na bij onze reisspecialisten.


 • Reistijd
 • Georgië is het hele jaar te bezoeken. Toch zijn er bepaalde periodes die het meest aangenaam en geschikt zijn. Door de ligging van dit land tegen het kaukasus gebergte en de Zwarte Zee is de diversiteit in hoogte en temperatuur zeer groot. Afhankelijk van de activiteiten op je reis zijn de maanden april tot oktober de beste maanden voor alle type reizen. Denk aan vogelspotten, hiken, botanische tuinen, wijntoers of bijvoorbeeld paardrijtochten, maar ook wintersport in de geweldige berglandschappen.

  In de wintermaanden kan het kwik dalen tot 2-5 graden gemiddeld, terwijl het in de zomer 20-25 graden gemiddeld wordt. Juni en april zijn in het Oosten de natste maanden gemiddeld, terwijl dat in het Westen de herfstmaanden zijn. De seizoenen lijken daarmee op die in Nederland en België.


  De beste reistijd in Armenië zijn de maanden van de lente en nazomer, dus april, mei en juni en de maanden september en oktober, ook al is Armenië bijna het gehele jaar te bezoeken. Armenië heeft een landklimaat en daarmee zijn de contrasten tussen zomer en winter vrij groot. De maximum temperaturen liggen tussen de 35 graden in de zomer en -5 in de winter.


  De beste reistijd voor Azerbeidzjan? Azerbeidzjan is bijna het gehele jaar te bezoeken, maar de beste maanden liggen rondom de zomer, van april tot en met juni en september en oktober. Door het landklimaat zijn het wel seizoenen van contrasten. Dat betekent dat het vaak hete zomers zijn met als hoogtepunt de maand juli en relatief koude winters. In Azerbeidzjan zal het de zomer rond de 30 graden zijn, en in de winter rond het nulpunt zijn.


 • Zakgeld op reis
 • In Georgië heb je niet veel extra geld nodig. Uitgaven voor drinken, eventueel een souvenir en maaltijden zijn zoals aangegeven vaak veel goedkoper dan thuis. In hotels en restaurants zijn de verschillen met thuis in het hoogseizoen beduidend kleiner. Levensmiddelen, openbaar vervoer en alcohol kunnen tot 60% goedkoper zijn. Houd rekening met enkele tientjes per persoon per dag. Georgië is iets duurder dan buurlanden Armenië en Azerbeidzjan.


  Hoeveel zakgeld je in Armenië nodig hebt? De prijzen voor eten en drinken in Armenië liggen beduidend lager dan de prijzen bij ons, ook al zullen geïmporteerde producten en bijvoorbeeld alcohol een wat hoger prijsniveau hebben. In Armenië is het normaal om 10% fooi te geven, tenzij er al fooi is meegerekend in de prijs. De prijs van een maaltijd kost gemiddeld de helft van wat dat bij ons kost. Houd rekening met €20 per dag, ook al is budget natuurlijk erg persoonlijk.


  De prijzen voor eten en drinken in Azerbeidzjan liggen tot 60 procent lager dan de prijzen in Nederland, ook al zullen geïmporteerde producten in de hotels en in het hoogseizoen een wat kleiner verschil laten zien. In Azerbeidzjan is het normaal om tussen de 5% en 10% fooi te geven. Houd rekening met een budget van circa €25 per dag, ook al zijn uitgaven natuurlijk erg persoonsgebonden.


 • Feestdagen evenementen
 • Wanneer je op reis gaat raden we je aan van te voren de nationale feest- en herdenkingsdagen te checken die in jouw (gewenste) reisperiode vallen. Tijdens en rondom sommige feestdagen of vakantieperiodes wordt er natuurlijk veel georganiseerd, versierd of zijn er extra festivals. Helaas kan dat ook betekenen dat veel lokale mensen vrij zijn, waardoor het voor extra veel drukte kan zorgen bij belangrijke trekpleisters, musea, maar ook in hotels en in het verkeer. Bovendien zijn sommige restaurants, musea of winkels dan juist gesloten. Wij proberen altijd rekening te houden met lokale belangrijke dagen en vakanties, ook al is dat niet altijd mogelijk. We hebben hieronder alvast de belangrijkste dagen voor je op een rijtje gezet.


  Nationale feestdagen Georgië
  7 en 8 januari: orthodox Kerstmis
  14 januari: Orthodox Nieuwjaar
  19 januari: Doop van Christus in de Jordaan
  3 maart: Moederdag
  9 mei: Dag van de Overwinning
  26 mei: Onafhankelijkheidsdag
  28 augustus: Orthodox Maria Ontslaping
  14 oktober: Feestdag van Mtskheta, oprichting van de heilige pilaar
  23 november: Sint Joris, patroonheilige van Georgië


  Nationale feestdagen Armenië
  1-4 jan Nieuwjaarsdagen
  4 jan Armeense Kerstavond
  6 jan Armeense kerstdag
  28 jan Dag van het leger
  6 feb Dag van de vertalers
  14 feb Valentijnsdag
  28 feb Feest van Saint Vartan
  7 apr Moederschap en Beauty Day
  19 apr Goede Vrijdag
  20 – 22 apr Pasen
  24 apr Genocide Remembrance Day
  1 mei Dag van de Arbeid / May Day
  8 mei Congres
  9 mei Overwinning en de Dag van de Vrede
  28 mei Dag van de Republiek
  1 jun Kinderdag
  16 jun Vaderdag
  5 jul Dag van de Grondwet
  28 jul Vardavar
  1 sep Kennis en Literatuur Day
  21 sep Onafhankelijkheidsdag
  23 sep Equinox september
  31 okt Halloween
  7 dec Spitak Remembrance Day
  31 dec Oudejaarsavond


  Nationale feestdagen Azerbeidzjan
  1 jan Nieuwjaarsdag
  20 jan Dag van de Martelaren
  8 mrt Vrouwendag
  20 – 26 mrt Nowruz (Noroez Perzisch nieuwjaar)
  9 mei Dag van de Overwinning
  28 mei Dag van de Republiek
  jun-15 Bevrijdingsdag
  jun-26 Dag van de Strijdkrachten
  11 – 13 aug Feest van het Offer
  18 okt Dag van de Onafhankelijkheid
  12 nov Dag van de Grondwet
  31 dec Dag van de solidariteit en Oudjaardsavond


 • Juiste verwachtingen
 • Reizen in verre landen
  “If you can’t change the situation, change how you feel about it.” Reizen in verre landen vraagt nog wel eens om wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Het is van groot belang dat je met de juiste verwachtingen op reis gaat. Voorbereiding is hierin het halve werk. Verdiep je bijvoorbeeld in de cultuur, gewoontes en regelgeving van het land. Twijfel je over bepaalde zaken, kijk dan voordat je vertrekt op de Voorlichtingssite Rijksoverheid

  Een flexibele houding
  Het organiseren van bijzondere reizen is een vak apart, en soms komen ook wij voor verrassingen te staan. Het is mogelijk dat er een situatie voorvalt waardoor er noodzakelijke wijzigingen in het oorspronkelijk reisplan dienen te worden aangebracht. Dat is niet alleen afhankelijk van mensen, maar ook van lokale omstandigheden, feestdagen of weersomstandigheden. Ook kunnen er ter plaatse bepaalde onvoorziene gebeurtenissen voordoen, zoals het plotseling uitvallen van treinen of musea die om onverklaarbare redenen gesloten zijn. Het kan zijn dat de elektriciteit niet werkt of dat er geen warm water is. Van de organisatoren en gidsen wordt veel improvisatietalent gevraagd. We rekenen op enige flexibiliteit van jouw kant, mocht er onverwachts iets anders lopen dan gepland. Wij doen er natuurlijk alles aan om de reis zoveel mogelijk volgens schema te laten verlopen.

  Hoe individueel is Individueel Reizen?
  Op deze site tref je veel reizen aan op individuele basis. Het is helaas niet mogelijk om ervoor te zorgen dat reizigers elkaar niet tegenkomen gedurende de reis. De kans is aanwezig dat je in de trein, in de hotels en tijdens de transfers meer Tiara Tours reizigers ontmoet. De aangeboden transfers, verlengingen en excursies zijn op basis van het join-in principe. Dit betekent dat wanneer er meer personen op die datum reizen ze hierbij aansluiten. Natuurlijk is dit zeker niet altijd het geval, daar iedereen op een individuele reis zelf de gewenste route samenstelt. Mocht je de transfer, verlenging of excursie liever op privé basis reserveren, dat kan! vraag naar de mogelijkheden. Fijne reis!


 • Geldzaken
 • De valuta in Georgië is de Lari (afgekort de GEL) die weer verdeeld is in 100 tetri (onze centen). De wisselkoers is redelijk stabiel. 1 Euro is ongeveer 3 Lari waard (koers mei 2019). Geld kun je wisselen bij veel wisselkantoren waar de koers vrij gunstig is. Pinnen kan in de grotere plaatsen, maar is buiten de steden een stuk lastiger. Zorg dus voor cash op het moment dat je de steden verlaat. Het prijsniveau in Georgië is laag te noemen. Gemiddeld liggen de prijzen buiten de hotels op ongeveer 50% van de prijzen bij ons. In hotels kun je veelal met creditcard betalen, in kleinere accommodaties en winkels vaak alleen cash. Fooien geven is niet gebruikelijk aangezien er regelmatig servicekosten in de prijs berekend worden.


  In Armenië is de munteenheid de Dram (AMD). Eén euro = 540 AMD (koers mei 2019). In Armenië kun je bij banken en grote hotels (ATM) geld opnemen met een creditcard of je Nederlandse pinpas. Bij banken en wisselkantoortjes kun je contant geld wisselen. Het is aan te bevelen om altijd enige Dollars of Euro’s contant bij je te hebben. Probeer voor je Armenië weer uit gaat je geld terug te wisselen naar Euro’s of Dollars, of zorg er voor dat alles is uitgegeven. Zodra je het land uit gaat is het erg moeilijk om het geld terug te wisselen. Laat je bij aankomst door onze lokale agent helpen om je Euro’s of Dollars tegen de beste koers te wisselen. Geld wisselen op straat is uiteraard niet raadzaam. Let op: op zaterdag en zondag zijn de banken in Armenië gesloten.

  Nederlandse banken hebben de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard om veiligheidsredenen ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Armenië dien je deze instelling te wijzigen naar ‘Wereld’. Bekijk hiervoor de mogelijkheden van je bank.


  In Georgië is de munteenheid de Lari (GEL). Eén euro = 3,03 GEL (koers maart 2019). In Georgië kun je bij banken en grote hotels (ATM) geld opnemen met een creditcard of je Nederlandse pinpas. Bij banken en wisselkantoortjes kun je contant geld wisselen. Het is aan te bevelen om altijd enige Dollars of Euro’s contant bij je te hebben. Probeer voor je Georgië weer uit gaat je geld terug te wisselen naar Euro’s of Dollars, of zorg er voor dat alles is uitgegeven. Zodra je het land uit gaat is het erg moeilijk om het geld terug te wisselen. Laat je bij aankomst door onze lokale agent helpen om je Euro’s of Dollars tegen de beste koers te wisselen. Geld wisselen op straat is uiteraard niet raadzaam.


  In Azerbeidzjan is de munteenheid de Manat (AZN). Eén euro = 1.90 AZN (koers mei 2019). In Azerbeidzjan kun je bij banken en grote hotels (ATM) geld opnemen met een creditcard of je Nederlandse pinpas. Bij banken en wisselkantoortjes kun je contant geld wisselen. Het is aan te bevelen om altijd enige Dollars of Euro’s contant bij je te hebben. Probeer voor je Azerbeidzjan weer uit gaat je geld terug te wisselen naar Euro’s of Dollars, of zorg er voor dat alles is uitgegeven. Zodra je het land uit gaat is het erg moeilijk om het geld terug te wisselen. Laat je bij aankomst door onze lokale agent helpen om je Euro’s of Dollars tegen de beste koers te wisselen. Geld wisselen op straat is uiteraard niet raadzaam. Let op: in Azerbeidzjan werd in 2006 de oude Manat vervangen door de nieuwe Manat. Accepteer hierom geen biljetten van vóór 2006!


 • Elektriciteit
 • De netspanning in Georgië is net als in Nederland 220 volt. Natuurlijk kan het zo zijn dat niet overal elektriciteit voorhanden is als je onderweg bent. Een acculader/ powerbank is dan altijd handig voor je telefoon of foto apparatuur. Denk eraan dat een powerbank vaak niet in de ruimbagage mag worden meegenomen.


  In Armenië is de netspanning 220 volt en gebruikt men dezelfde stopcontacten als in Nederland. Echter moet je er wel rekening mee houden dat de stroom geregeld voor een korte periode uit kan vallen. Een zaklamp kan daarom handig zijn. Vanwege de stroomstoringen kan de netspanning wisselen, waardoor gevoelige apparaten kunnen beschadigen. Neem daarom altijd een extra paar batterijen mee. Daarnaast is een powerbank (mobiele/ externe batterij) ook een optie om mee te nemen op reis. Je hebt dan waar je ook bent de beschikking over een stroombron voor je apparaten.


  In Azerbeidzjan is de netspanning , net als buurlanden Georgië en Armenië 220 volt en gebruikt men dezelfde stopcontacten als in Nederland. Houd er rekening mee dat de stroom geregeld voor een korte periode uit kan vallen. Een zaklamp kan daarom handig zijn. Vanwege de stroomstoringen kan de netspanning wisselen, waardoor gevoelige apparaten kunnen beschadigen. Neem daarom altijd een extra paar batterijen mee. Daarnaast is een powerbank (mobiele/ externe batterij) ook een optie om mee te nemen op reis. Je hebt dan waar je ook bent de beschikking over een stroombron voor je apparaten.


Wat onze klanten over ons zeggen:

 • “Trans Mongolië Express met veel tussenstops. Soms zelfs meer service dan geboekt..” - Christien - Leerbroek
 • “Louter positieve ervaringen gehad tijdens mijn rondreis Mongolië met Tiara Tours.” - Joep - Heerhugowaard
 • “Trans Siberië Express en Japan. Perfect geregeld, enorm veel expertise bij Tiara!” - Conny - Soest
 • “Complimenten voor de organisatie van de Trans Siberië Express! Alles top verzorgd.” - Marijke - Doetinchem

Even voorstellen:

dé Transsiberië Express en Rondreizen Azië Reisspecialist

Waanzinnige op maat treinreizen per Trans Siberië Express, Trans Mongolië Express door Rusland, Mongolië & China of de legendarische Zijderoute

Unieke op maat individuele rondreizen, groepsreizen en single groepsreizen naar Rusland, Mongolië, China, Tibet, Nepal, Oezbekistan, Kirgizië en Georgië of Azerbeidzjan maar ook India .

Als ervaringsdeskundige helpen wij je bij het samenstellen van je droomreis!

 • Avontuurlijke individuele, groeps- , familie- en singlereizen voor ieder budget
 • Al 24 jaar dé betrouwbare specialist in droomreizen
 • Reisspecialisten met diepgaande kennis en uitgebreide reiservaring
 • 24 uur per dag support tijdens je reis
 • Durf te dromen. Ontdek het. Beleef jouw nieuwe herinneringen!