Reisverslag Transmongolië Express – april 2019

Wat een bijzondere reis!

Via Marga waren we met zijn zessen in de gelegenheid via Tiara Tours een onvergetelijke reis met de Trans Mongolië Express te maken van Moskou naar Beijing. Tijdens de reis worden we door alle mensen van de reisbegeleiding fantastisch verzorgd. Overal staan ze ons op te wachten, brengen ons naar de bestemmingen, verzorgen rondleidingen en excursies. Dat is heel erg fijn bij een reis in dergelijke landen.

Moskou

In Moskou verblijven we twee nachten en worden meegenomen voor een tour Moskou in één dag. Het eerste op de planning stonden de diverse prachtige metrostations die Moskou rijk is, daarna een rondvaart over de rivier de Moskwa en aansluitend een stadswandeling door het centrum met het Rode Plein. Wat een indrukken doen we daarbij op.
De volgende dag stappen we op de Trans Mongolië Express. We doen de reis in drie etappes.

In de trein


De eerste etappe van Moskou naar Irkutsk duurt vier dagen. Het landschap waar de trein langsrijdt bestaat hoofdzakelijk uit berkenbossen open vlaktes en dorpjes met houten huisjes. Ons treinstel in de Russische trein is een van de oudste, we kijken onze ogen uit. Van de typisch Russische wagonmedewerkers tot de vaak primitieve stalletjes op de stations waar we onderweg stoppen. Van het spartaanse toilet tot de gezelligheid in de restauratiewagen.

Irkutsk


Aangekomen in Irkutsk (Oost Siberië) verblijven we een dag in Listvjanka aan het Baikalmeer (dat nog bevroren is) en een dag in Irkutsk. Anna onze reisleidster leert ons veel over Rusland en tijdens de rondleiding over Irkutsk in het bijzonder. We zien tal van bruidjes op de eerste zaterdag van mei, zien billboards met foto’s van weeskinderen, dansen spontaan met ouderen op straat voor het voetbalstadion in Irkutsk en logeren een nachtje bij een Russische familie. Bij vertrek de volgende ochtend krijgen we een heerlijk ontbijt met zelfgebakken gevulde pannenkoekjes mee voor in de trein.

Trein naar Mongolië


De tweede etappe van Irkutsk naar Ulaanbaatar duurt 24 uur. We reizen met een Mongoolse trein. Deze is een stuk luxer en de wagonmedewerkers zijn charmante en vriendelijke vrouwen. Ook het uitzicht is een stuk mooier. We rijden eerst langs het schitterende bevroren Baikalmeer met op de achtergrond bergen. In de loop van de dag verandert het landschap in grote open vlaktes met rivieren, dorpjes en heuvels op de achtergrond. Ook zien we af en toe koeien, geiten en honden.

Terelj & nomaden in Hustai


Vanuit Ullaanbaatar reizen we met onze reisleidster Seekhen voor een dag naar natuurpark Terelj N.P. waar we verblijven in een gertent. Onderweg stoppen we op een heuvel bij een ovoo versierd met blauwe linten. Een stapel van offers van sjamanen als stenen, dierenbotten, stokken, geld, lege melkpakken, etc. je kan het zo gek niet verzinnen. Deze ovoo’s dienen daarnaast vaak als wegmarkering. We bezoeken het imposante monument voor Genghis Kahn, een gigantisch beeld met bezoekerscentrum in the middle of nowhere. In de kop van het paard is een balkon van waaruit je een prachtig uitzicht hebt op de omgeving. De tweede dag logeren we, na een autorit van een halve dag, ver van de bewoonde wereld bij een nomadenfamilie in Hustai met hun dieren. Indrukwekkend en heel bijzonder om dat mee te mogen maken.

Ulaanbaatar

De derde dag keren we terug naar Ulaanbaatar, voor een kennismaking met de stad, we bezoeken een museum, hebben een stadswandeling en wat vrije tijd om een warenhuis te bezoeken waar ze o.a. prachtige Kasjmir truien hebben. Aan het einde van de dag bezoeken we een fantastische folkloristische show met dans (keel)zang en muziek.

Trein naar China

De derde en laatste etappe van 24 uur reizen we met een Chinese trein (de mooiste) naar Beijing. Door de Gobiwoestijn met de grote open vlaktes en daarna zien we in China een steeds wisselender landschap.

Beijing!

Ook in Beijing worden we opgewacht en wel door Ping. Zij laat ons in twee dagen de stad zien en vertelt er uitgebreid over: de Tempel van de vrede en de Chinezen die in het omliggende park sporten, kaarten, handwerken, tekenen, etc.; een zijdewinkel waar we een uitleg krijgen over het maken van zijde; het beroemde Tianmen Plein; de verboden stad. Dag 3 bezoeken we de Chinese Muur. Het is er gelukkig heel rustig die dag en het is prachtig helder weer. Aan het einde van de middag kijken we onze ogen uit op een exotische markt.

En dan zit het erop.
Het was een belevenis, zoveel indrukken opgedaan, prachtige dingen gezien, onbekende dingen gezien, dingen die wij ons niet voor kunnen stellen in onze samenleving.

Dank aan Silvie en alle medewerkers van Tiara Tours voor deze uitzonderlijke reis!

Print Friendly, PDF & Email
Chinese muur Mensvoort