Geldzaken & budget

Hoe betaal je onderweg tijdens je reis met de Transsiberië of Transmongolië Express? Waar kun je pinnen? Moet je geld meenemen of ter plaatse wisselen? Er zijn genoeg vragen die je zult hebben voor dat je gaat reizen. Bekijk hieronder informatie over valuta en ons advies, gebaseerd op onze eigen ervaringen.

Geldzaken in Rusland

De munteenheid van Rusland is de Roebel. Het is zeer eenvoudig om ter plaatse geld op te nemen. Je kunt in Moskou pinnen bij pinautomaten op de luchthaven bij aankomst en/of bij pinautomaten bij banken in de stad en soms is er zelfs in het hotel een pinautomaat aanwezig. In Siberië zal het even zoeken zijn naar een pinautomaat, dus vraag bij de receptie van het hotel of aan de lokale gids, de dichtstbijzijnde mogelijkheid.

Cash geld

Het is verstandig om ook euro’s in kleine coupures mee te nemen op reis (denk aan briefjes van €5,-, €10,- en €20, -). De roebel mag officieel niet in- of uitgevoerd worden. Ga je ook naar Mongolië? Eventueel overgehouden roebels kunnen in Ulaanbaatar omgewisseld worden voor de Tugrik. Wissel nooit geld om in de trein of op straat, ze rekenen vaak een slechtere koers en er kan bijvoorbeeld vals geld in omloop zijn.

Mongolië

De munteenheid van Mongolië is de Tugrik. Pinnen is in de hoofdstad Ulaanbaatar op vele plaatsen mogelijk. Let op: de Maestro kaart wordt niet altijd overal geaccepteerd. Wij raden aan om ook een VISA of Mastercard mee te nemen (creditcard).
Mocht je niet in het bezit van een creditcard zijn, dan raden wij aan euro’s of dollars mee te nemen. Deze kun je ter plaatse bij de bank omwisselen. Ben je eenmaal Ulaanbaatar uit dan zijn de mogelijkheden zeer beperkt, houdt hier dus rekening mee voordat je Ulaanbaatar verlaat.
Je dient er rekening mee te houden dat je buiten Mongolië de Tugrik niet meer kunt omwisselen, wissel dit dus tijdig om. Wissel slechts kleine hoeveelheden, veel geld heb je tijdens het verblijf in Mongolië niet nodig. Buiten Ulaanbaatar is vrijwel al het verblijf o.b.v. volpension. Je hebt dan voornamelijk geld nodig voor wat drankjes en souvenirs.

China

De munteenheid van China is de Yuan. In China kun je in de meeste steden op veel plaatsen pinnen. Let op: de Maestro kaart wordt niet altijd overal geaccepteerd. Wij raden aan om ook een VISA of Matercard mee te nemen.
Mocht je niet in het bezit van een creditcard zijn, dan raden wij aan euro’s of dollars mee te nemen. Deze kun je ter plaatse bij de bank omwisselen. In China wordt de creditcard (Visa en Mastercard) bijna overal geaccepteerd. Kijk voor de actuele koersen op http://www.xe.com.

In de trein

In de trein en op de perrons in Rusland dien je met roebels te betalen (geen grotere biljetten dan 500 Roebel). Op het traject Ulaanbaatar – Beijing kun je met kleine coupures euro’s (€5,- of €10,-) of Dollars betalen of de overgebleven Tugrik opmaken. Het indicatiebedrag voor de gehele treinreis ligt tussen de € 125,- en de € 175,- p.p. Dit is een richtlijn en dus afhankelijk van je eigen uitgavenpatroon. Het verschilt bijvoorbeeld of je van tevoren al inkopen doet en meeneemt in de trein, of dat je onderweg etenswaren koopt op de perrons of dat je gaat eten in het restauratierijtuig (indien aanwezig). Lees meer over eten onderweg en de onze calculatie van totale kosten voor je reis.

De prijzen voor eten en drinken in de grote steden van Rusland zijn vergelijkbaar met de prijzen in Nederland en België. Op het platteland in hartje Siberië is het tot soms 50% goedkoper.

In Mongolië heb je niet veel zakgeld nodig. Het leven is er goedkoop, ook al ligt het prijsniveau in de hoofdstad Ulaanbaatar, zeker in de grotere hotels, hoger dan op andere plaatsen. De verlengingen van reizen in Mongolië zijn op basis van volpension (ontbijt, lunch en diner). De verdere uitgaven bestaan hier dan ook alleen uit het drinken, eventueel een souvenir en de maaltijden die niet inbegrepen zijn (zoals in Ulaanbaatar). Je kunt rekenen op een bedrag van ongeveer €15,- per persoon per dag.

Voor China kun je qua eten en drinken een budget aanhouden van rond de €25,- per persoon per dag. Entreegelden zijn echter relatief prijzig en alcohol is vergelijkbaar met Nederlandse prijzen.

Fooien

Het geven van fooien is niet verplicht, maar wordt zeker zeer gewaardeerd. Dit geldt zowel voor Rusland, Mongolië als China.
Je kunt dit bedrag naar eigen tevredenheid bepalen.
Hieronder volgen een aantal richtlijnen:
Rusland
Gids € 5,- per persoon per dag.
Chauffeur* € 2,50 per persoon per dag.

Mongolië
Gids € 3,- per persoon per dag.
Chauffeur* € 1,50 per persoon per dag.

China (Beijing)
Gids € 10,- per persoon per dag.
Chauffeur* € 5,- per persoon per dag.
*Mits aanwezig
Doorgaans wordt er in alle drie de landen ongeveer 5-10% fooi in restaurants aangeraden.

Let op: vraag voor vertrek bij de bank na of jouw bankpas geactiveerd is voor transacties in het buitenland.
Kijk voor de actuele koersen op http://www.xe.com.
Kijk voor een actueel overzicht van atm/ pinautomaten op www.mastercard.us/atmlocator

button bekijk transsiberie reizen 1
Print Friendly, PDF & Email