Hoe is het eten in de Transsiberië Express?

We krijgen veel vragen over het eten aan boord en onderweg tijdens de reis met de Transsiberië of Transmongolië Express. Allereerst: Aan eten geen gebrek! Er zijn tijdens je Transsberië Express reis vele manieren om jezelf te voorzien van een heerlijk ontbijt, lunch, diner of snack onderweg.

Eten aan boord van de Transsiberië Express: De restauratiewagon

Menukaart Transmongolie Express Tiara Tours 3
Menukaart Transmongolie Express Tiara Tours 3

Tijdens je reis overnacht je vaak een paar keer in de trein. Veel mensen maken wat meerdaagse tussenstops onderweg en eten dan in of rondom hun hotel/ guesthouse. In iedere lange afstandstrein is een restauratierijtuig aanwezig gedurende het hoogseizoen. De decoratie verschilt per trein en varieert van een kantine-achtige uitstraling tot een echt authentiek sfeertje met houtsnijwerken en tierelantijntjes. Vaak zul je aan het eind van de middag/begin van de avond het restauratierijtuig opzoeken voor een warme maaltijd en een drankje. Daarbij is het redelijk makkelijk kiezen want meestal is de menukaart ook Engelstalig of staan er foto’s bij. De maaltijden zijn natuurlijk iets anders dan dat wij gewend zijn, maar zeker niet minder lekker. Voor circa €10 tot €15,- (omgerekend) kun je hier à la carte eten. Er zijn ook alcoholische dranken verkrijgbaar. Vodka en bier zijn vrij goedkoop, wijn is echter zeer prijzig.

Eten op de stations: Baboesjka’s en kiosks

Maar er zijn meer manieren om kennis te maken met de lokale lekkernijen. Met een beetje geluk tref je de zogenaamde Baboesjka’s (moedertjes van Rusland) op de stations. Zij verkopen lokale specialiteiten, van gedroogde vis tot vers fruit. Daarnaast bevinden zich op de perrons, tijdens de tussenstops, vaak kiosken. Waar ze  onder andere frisdranken, chips, noodles, koekjes, fruit en soms ook lokale proeverijen verkopen.

Tip: Wie van vis houdt moet zeker de gerookte vis proberen; deze is vaak te koop op de stations nabij het Baikalmeer.

Drinkwater

Afbeelding Samovar
Afbeelding Samovar

Ook is er in ieder rijtuig een samovar (waterkoker) aanwezig. Je kunt zo zelf een kopje thee of koffie maken of een soepje of noodles bereiden. Vaak is er tegenover de waterkoker een punt waar je gratis drinkwater kunt tappen.

Het kan voorkomen dat tijdens je verblijf aan boord van de Transsiberië Express het restauratierijtuig bezet wordt door groepen, die beweren het restauratierijtuig afgehuurd te hebben. Met wat overtuigingskracht, geduld en een glimlach kun je vaak toch een plaatsje bemachtigen. Een aanrader is om wat extra eten in te slaan, je zult namelijk merken dat je weleens wat lekkers toegeschoven kunt krijgen van een vrijgevige Russische, Mongoolse of Chinese reiziger. Het is dan leuk om iets terug te kunnen geven om zo wat van elkaars lekkernijen te proeven.

Bekijk ook onze handige inpaklijst zodat je al je spulletjes bij je hebt die je onderweg niet kunt kopen.

Print Friendly, PDF & Email