Elektriciteit onderweg

Zowel in Rusland, Mongolië als China is de netspanning 220 Volt en gebruikt men dezelfde stopcontacten als in Nederland. Let op: soms zijn deze niet geaard.

In de trein

In de trein is meestal een stopcontact beschikbaar in de coupé. Buiten de coupés bevinden zich stopcontacten bij het toilet en meerdere in het gangpad van het rijtuig. De standaard netspanning is 45V, maar de provodnik zal het stopcontact normaal gesproken omzetten naar 220V. Vaak bevinden zich in de rijtuigen ook al stopcontacten met 220V (dit staat erbij aangegeven).

Mongolië

Reis je door Mongolië? Tijdens het verblijf in de gerkampen in Mongolië bevinden zich vaak stopcontacten in het restaurant of toiletgebouw en met een beetje geluk een stopcontact in de eigen ger.

Het is aan te raden om een splitter mee te nemen. Op deze manier kun je meerdere apparaten aansluiten op één stopcontact. Echter moet je er wel rekening mee houden dat de stroom geregeld voor een korte periode uit kan vallen. Een zaklamp kan daarom handig zijn. Daarnaast is een powerbank (mobiel stopcontact) ook een optie om mee te nemen op reis. Je hebt dan waar je ook bent de beschikking over een stroombron. Bij een verblijf bij een nomadenfamilie is er vaak geen stopcontact aanwezig, zorg dus dat je van tevoren alle apparatuur voldoende oplaadt.

China

In geheel China is de netspanning 220 Volt en gebruikt men in de hotels dezelfde stopcontacten als in Nederland. Een powerbank (mobiele accu) is ook een optie om mee te nemen op reis. Je hebt dan waar je ook bent de beschikking over een stroombron. Denk eraan dat een powerbank vaak niet in de ruimbagage mag worden meegenomen.

button bekijk transsiberie reizen 1

 

Print Friendly, PDF & Email
elektriciteit stekkers transsiberie express