Beste reistijd Transsiberië Express?

Beste tijd om met de Transsiberië of Transmongolië Express te reizen?

Gedurende het gehele jaar door is het mogelijk om over de Trans Siberische Spoorlijn te reizen van Moskou naar Vladivostok (Transsiberië Express) of naar Beijing (Transmongolië Express). De meest gunstige maanden qua klimaat, drukte en landschap zijn april/ mei tot en met september.

De beste reistijd is natuurlijk wel gebonden aan je persoonlijke voorkeur. De één droomt ervan deze reis door winterwonderland te maken terwijl de ander de seizoensverandering vanuit de trein graag zou willen waarnemen, waar een ander weer wil genieten van het zonnetje tijdens de reis. Het belangrijkst is dan ook dat je je eigen voorkeur volgt voor een periode om de reis te maken.

De beste maanden om te reizen met de Transsiberië of Transmongolië Express:

beste reistijd maanden copy

Beste reistijd Rusland

In de steden St. Petersburg en Moskou kan het in de zomers aangenaam warm zijn zoals in Nederland. In de winters vrij koud. Siberië heeft een extreem landklimaat, met zeer strenge winters en warme zomers. Rusland, geen land dat zoveel verschil in temperatuur kent dan dit immense land dat zich uitstrekt over twee continenten: Azië en Europa.

In de wintermaanden kunnen de temperaturen dalen naar min vijftig graden Celsius en in de zomermaanden kan het zomaar rond de veertig graden worden. Op jaarbasis zijn de temperatuursverschillen bijna honderd graden, een fenomeen dat je op weinig plekken ter wereld terugziet. In de zomer kan het behoorlijk warm worden in Siberië. Alleen in de modernere/ nieuwere treinen is een individueel regelbare airco aanwezig. In de meeste lange afstands treinen is dat centraal geregeld via de treinbeheerder. Zorg in elk geval voor luchtige kleding en zorg voor voldoende drinkwater.

De winter past natuurlijk wel een beetje bij het beeld van Siberië, het is er koud en vroeg donker. Je ziet schilderachtige, witte landschappen en prachtig bevroren meren. Je reist voornamelijk met lokale bevolking, die even nieuwsgierig zijn naar jou als jij naar hen. Wees niet bang dat je het koud krijgt, de treinen worden zeer goed verwarmd. Ondanks de vrieskou en de sneeuw rijden de treinen nog op tijd ook! Extra voorbereiding is nodig. Meerdere lagen kleding en thermo-ondergoed beschermen je buiten tegen de Siberische kou. Ben je niet zo van de hitte of kou dan zijn de maanden mei, juni en september zeer aangenaam om in te reizen. Overdag is het vaak zonnig en ‘s avonds kan het wel wat afkoelen. Dit is ook dé periode waarin je de seizoensveranderingen vanuit de trein kunt waarnemen.

Beste reistijd Mongolië

Reis je met de Transmongolië Express? Mongolië is het gehele jaar te bezoeken. Van alle landen in Azië heeft Mongolië één van de meest extreme klimaten. Mongolië kent eigenlijk maar twee seizoenen: zomer en winter, waarbij het in de zomer +40 graden en in de winter -40 graden kan zjin! Na een extreem lange winter (één van de strengste ter wereld) is het slechts drie maanden zomer. Er is wel een soort van lente en herfst in aanloop naar de zomer en winter, maar die is veel korter dan hoe wij die in Nederland kennen.

De beste reistijd is dan ook in het voor- of najaar (mei, juni of september). Mongolië heeft te maken met een mix van landklimaten, woestijnklimaten, een steppeklimaat in het oosten en een hooggebergteklimaat in de berggebieden zoals de Altaj. Er zijn gemiddeld 257 onbewolkte dagen per jaar, wat de slogan “land van de strakblauwe hemel” rechtvaardigt.

Beste reistijd China

China is het gehele jaar te bezoeken. De beste reistijd is het voor- of najaar. Wat betreft weer en klimaat is het immense land China een land van contrasten. Terwijl het westen in de zomer gebukt kan gaan onder zware regenval kan er tegelijkertijd in het westen sprake zijn van langdurige droogte.

Tevens wat betreft temperatuur kunnen er binnen China op het zelfde moment grote verschillen ontstaan. Verschillen van enkele tientallen graden zijn zowel in de winter als in de zomer mogelijk. Ook lokaal zijn de contrasten tussen de seizoenen soms zeer groot. Zo zorgt het woestijnklimaat in het noorden voor flinke kou in de wintermaanden terwijl het in de zomer gemakkelijk maar liefst 30 tot 40 graden boven nul wordt.

button bekijk transsiberie reizen 1

 

Print Friendly, PDF & Email