Bewust & duurzaam reizen

Tiara Tours staat voor bewust en verantwoord reizen. Niet voor niets zijn wij de groot in het aanbieden van een van de meest duurzame vormen van reizen: treinreizen.

Better holidays
Bij het samenstellen van onze reizen houden we rekening met mensen, milieu, natuur en cultuur, zodat de reis niet alleen voor jou bijzonder is, maar ook komende generaties kunnen genieten van aantrekkelijke bestemmingen.
Of het nu gaat om reizen waarbij je geniet van ongerepte natuur, de lokale cultuur beleeft, nieuwe mensen ontmoet of een heerlijk lokaal gerecht proeft; samen werken we aan reizen die zorgen voor betere plekken en mooiere ervaringen. En daarmee leveren we een belangrijke bijdrage aan de duurzame ontwikkelingen op de bestemming. Voor jou als reiziger, maar ook voor de mensen die op de reisbestemming wonen.

duurzaamheid 1

Bewust reizen?

Tiara Tours is zich terdege bewust van de impact die reizen met zich kan meebrengen. Daarom streven we naar een maximale reisbeleving met een minimale impact op natuur, cultuur en milieu. Zo kunnen komende generaties ook zorgeloos de wereld blijven ontdekken.
Onze doelen:

  • 25% van de reizigers gebruikt helemaal geen vluchten tijdens de reis, maar vervangt dit volledig door de trein of elektrisch voertuig.
  • We gebruiken geen single-use plastics meer en bieden watertappunten aan.
  • Onze lokale partners voeren een effectief duurzaamheidsbeleid en 50% daarvan heeft een duurzaamheidscertificaat. Eventuele nieuwe partners dienen eerst dit certificaat te behalen alvorens we starten met het ontvangen van reizigers.
  • Een vast percentage van de reissom besteden we aan duurzame doelen.

Om onze groene ambities extra kracht bij te zetten zijn wij Travelife partner, dé wereldwijd erkende duurzaamheidsorganisatie voor reisorganisaties. Samen met Travelife gaan we aan de slag om sociale- en milieuaspecten te verbeteren/managen zodat deze beter aansluiten bij onze filosofie en de vereisten voor duurzaamheid. Duurzaam en bewust reizen is iets dat we samen doen: Reisondernemingen en reizigers. Je bent als reiziger daarbij een onmisbare schakel. Je kunt hierover meer lezen op www.anvr.nl/duurzaam-toerisme.

travelife logo

Respecteer de gewoonten en cultuur van de gebieden waar je reist. Let erop dat je gepast gekleed gaat in kerken, tempels en op andere belangrijke lokale (religieuze) plaatsen. Fotografeer bijvoorbeeld niet ongevraagd overheidsgebouwen, militairen of mensen die te kennen geven daarvan niet gediend te zijn. Denk eraan dat overheidsgebouwen en functionarissen meestal niet op de foto mogen. Tracht je bescheiden op te stellen bij bepaalde rituelen, zoals begrafenissen, bruiloften, etc. Koop nooit beschermde planten en dieren of daarvan gemaakte souvenirs.

Wij zijn voorstander van lokaal gefabriceerde materialen en consumptiemiddelen. Probeer daarom het lokale voedsel en de lokale drankjes eens uit. Vermijd indien mogelijk de westerse ketens en bezoek bijvoorbeeld een authentiek restaurant. Belast de natuur niet met je afval. Ook al geeft de lokale bevolking soms niet het goede voorbeeld, deponeer je afval op de daarvoor bestemde plaatsen. Tiara Tours maakt zoveel mogelijk gebruik van lokale voorzieningen, zoals hotels, ger tentenkampen, restaurants en lokale gidsen. Buitenlandse (hotel) ketens worden zoveel mogelijk gemeden. Onder andere in Mongolië en Oezbekistan heeft men op het platteland tekorten aan water en elektriciteit. Wees daarom zuinig met het gebruik van deze voorzieningen. Gebruik niet meer water dan nodig is. Water is in veel landen schaars. Doe het licht en bijvoorbeeld airconditioning uit bij het verlaten van je hotelkamer en geef aan dat je lakens en/of handdoeken nog wel een dagje extra mee kunnen. De landen die je gaat bezoeken hebben baat bij de uitgaven die je doet. Met je begrip en inlevingsvermogen kom je nader tot de lokale bevolking, hetgeen jezelf vaak unieke ervaringen oplevert.

Wil je de lokale kinderen een cadeautje geven, probeer dan snoepgoed te vermijden. Het poetsen van de tanden en een bezoek aan de tandarts is in landen als Mongolië niet altijd gebruikelijk. Geef de kinderen bijvoorbeeld kleurplaten, schriften en/of kleurpotloden, bij voorkeur ter plaatse gekocht om de lokale economie te steunen.

In tijden van pandemie zien we dat mensen geweldige, indrukwekkende en creatieve initiatieven lanceren. Bekijk eens dit mooie initiatief dat MyNepal heet. Neem deel aan een virtuele toer, live begeleid door Nepalezen die hun plaats, vak of passie aan je laten zien, door het mystieke Bhaktapur in Nepal, of tijdens een heuse kookworkshop Dal Bhat maken.
Meld je aan voor de toers, laat je inspireren en steun daarmee op jouw manier de lokale bevolking.

Slow travel betekent letterlijk langzaam reizen. Dit is het tegenovergestelde van zoveel mogelijk hoogtepunten in een korte tijd bekijken, wat vaak gepaard gaat met korte afstand vluchten om tijd te winnen. Natuurlijk vinden wij dat ook deze manier van reizen past bij onze beleving en type reizen.
Lees meer over slow travel!

Wij bieden op meerdere plaatsen dagtrips en excursies aan waar dieren bij betrokken zijn. Denk aan rendieren bij het Sami volk in Scandinavië of hondensledes in Rusland en Groenland. De lokale omgang met deze dieren is een eeuwenlange traditie die gepaard gaat met groot respect voor de dieren en hun leefomstandigheden. Wij bieden om deze reden bijvoorbeeld geen olifantenritten aan, omdat het welzijn van de olifanten niet gegarandeerd is. Daarnaast zijn er voldoende andere leuke activiteiten om bijvoorbeeld de jungle te ontdekken of andere dieren te spotten.

Wij steunen actief de ANVR en Defence for Children – ECPAT in de bestrijding van kinderuitbuiting in vakantielanden. Wij nodigen jou uit met ons alert te zijn en vermoedens van alle vormen van kindermisbruik te melden op www.dontlookaway.nl. Informatie is bij jouw contactpersoon van Tiara Tours of de reisleiding beschikbaar.

Print Friendly, PDF & Email