Duurzaamheid

Duurzaam toerisme

Tiara Tours staat voor verantwoord reizen. Niet voor niets zijn wij groot in het aanbieden van treinreizen, veel minder belastend voor het milieu dan vliegen. Duurzaam toerisme is niets anders dan reizen en rekening houden met milieu, mensen, natuur en cultuur, zodat ook aan volgende generaties aantrekkelijke bestemmingen kunnen worden aangeboden. De ANVR-reisbranche voelt zich hierbij betrokken en zet zich in voor Duurzaam Toeristisch Ondernemen (DTO). Zo voldoet Tiara Tours aan de ANVR-DTO voorwaarden, waarbij wij o.a. een daartoe opgeleide coördinator hebben die met goed gevolg het examen heeft afgelegd. Ook hebben wij een beleidsverklaring en een programma met praktische maatregelen opgesteld, waarin staat beschreven hoe wij nu en in de toekomst met de zorg voor het milieu omgaan.

Duurzaam toerisme is niet alleen iets voor reisondernemingen. Je bent als vakantieganger daarbij een onmisbare schakel. Je kunt hierover meer lezen op www.anvr.nl/duurzaam-toerisme.

Lokale gebruiken & gewoonten

Respecteer de gewoonten en cultuur van de te bezoeken landen. Let erop dat je gepast gekleed gaat in kerken en tempels. Fotografeer niet ongevraagd mensen die te kennen geven daarvan niet gediend te zijn. Denk eraan dat overheidsgebouwen en functionarissen meestal niet op de foto mogen. Tracht je bescheiden op te stellen bij bepaalde rituelen, zoals begrafenissen, bruiloften, etc. Koop nooit beschermde planten en dieren of daarvan gemaakte souvenirs.

Lokale producten & voorzieningen

Wij zijn voorstander van lokaal gefabriceerde materialen en consumptiemiddelen. Probeer daarom het lokale voedsel en de lokale drankjes eens uit. Vermijd indien mogelijk de westerse ketens en bezoek bijvoorbeeld een authentiek restaurant. Belast de natuur niet met je afval. Ook al geeft de lokale bevolking soms niet het goede voorbeeld, deponeer je afval op de daarvoor bestemde plaatsen. Tiara Tours maakt zoveel mogelijk gebruik van lokale voorzieningen, zoals hotels, gerkampen, restaurants en lokale gidsen. Buitenlandse (hotel) ketens worden zoveel mogelijk vermeden. Onder andere in Mongolië heeft men op het platteland tekorten aan water en elektriciteit. Wees daarom zuinig met het gebruik van deze voorzieningen. Gebruik niet meer water dan nodig is. Water is in veel landen schaars. Doe het licht en bijvoorbeeld airconditioning uit bij het verlaten van je hotelkamer en geef aan dat je lakens en/of handdoeken nog wel een dagje extra mee kunnen. De landen die je gaat bezoeken hebben baat bij de uitgaven die je doet. Met je begrip en inlevingsvermogen kom je nader tot de lokale bevolking, hetgeen jezelf vaak unieke ervaringen oplevert.

Wil je de lokale kinderen een cadeautje geven, probeer dan snoepgoed te vermijden. Het poetsen van de tanden en een bezoek aan de tandarts is in landen als Mongolië niet altijd gebruikelijk. Geef de kinderen bijvoorbeeld kleurplaten, schriften en/of kleurpotloden, bij voorkeur ter plaatse gekocht om de lokale economie te steunen.

Lokale initiatieven steunen

In tijden van pandemie zien we dat mensen geweldige, indrukwekkende en creatieve initiatieven lanceren. Bekijk eens dit mooie initiatief dat MyNepal heet. Neem deel aan een virtuele toer, live begeleid door Nepalezen die hun plaats, vak of passie aan je laten zien, door het mystieke Bhaktapur in Nepal, of tijdens een heuse kookworkshop Dal Bhat maken. Meld je aan voor de toers, laat je inspireren en steun daarmee op jouw manier de lokale bevolking.

Bestrijding kindersekstoerisme

Wij steunen actief de ANVR en ECPAT in de bestrijding van kindersekstoerisme in vakantielanden. Wij nodigen je uit met ons alert te zijn en vermoedens van seksueel misbruik van kinderen te melden via www.meldkindersekstoerisme.nl.

Verbod op olifantenritten

Betreft de op voorhand aangeboden excursies heeft Tiara Tours ervoor gekozen geen activiteiten waar olifantenritten in voorkomen. Uit eigen ervaring weten wij dat de olifanten niet goed behandeld worden. Daarnaast zijn er voldoende andere leuke activiteiten te doen om de jungle te ontdekken en dieren te spotten.

Greenseat

GreenSeat helpt reizigers en reisorganisaties om groener te reizen. Zodat we ook in de toekomst kunnen blijven genieten van deze mooie wereld.
Je compenseert de CO2-uitstoot van jouw reis en geeft huishoudens in ontwikkelingslanden toegang tot duurzame energie. Een win voor het klimaat en een win voor de lokale bevolking.

Waarom zou ik compenseren?

Je brengt je glas naar de glasbak, zamelt oud papier en wellicht plastic in? Met GreenSeat kun je ook je CO 2 –uitstoot opruimen. Dat reist wel zo lekker.

Wat zijn de voordelen?

Wanneer je op reis gaat, kies je het vervoersmiddel wat het beste past. Wellicht kies je zelfs de groenste optie. Dan nog stoot je vervoer CO 2 uit. Op dit moment is CO2-compensatie nog de enige mogelijkheid om de klimaatimpact van je reis te neutraliseren.
De CO2-compensatie via GreenSeat is snel, eenvoudig en goedkoop!
Je compenseert je CO2-uitstoot door te investeren in duurzame energieprojecten in ontwikkelingslanden; zo verbeter jij de leefomstandigheden van de lokale bevolking.
GreenSeat steunt alleen onafhankelijk gecontroleerde projecten; wij kunnen je verzekeren dat je investering op de juiste plek terecht komt en daadwerkelijk een bijdrage heeft aan het klimaat.
GreenSeat is een betrouwbare en ervaren partij en maakt onderdeel uit van Climate Neutral Group.

Hoe werkt het?

Je compenseert de CO2-uitstoot van jouw reis en geeft huishoudens in ontwikkelingslanden toegang tot duurzame energie. Een win voor het klimaat en een win voor de lokale bevolking. GreenSeat berekent o.a. hoe lang een windmolen in India moet draaien in India om uitstoot van je reis te neutraliseren . Zo stijgt de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer niet verder en ga je klimaatverandering tegen. Dat is pas CO2mpleet op reis! Dit korte filmpje laat goed zien hoe CO2-compensatie werkt.

Wat zijn de kosten?

Hoe verder je reist, hoe meer CO2 je uitstoot. De kosten voor reizen met Tiara Tours bedragen € 10,45 p.p. (je kunt vrijwillig bij boeking aangeven of je dit bedrag wilt bijdragen).

Wil je meer weten? zie www.greenseat.nl.

Vragen?

Vragen? Stel ze aan onze reisspecialisten via 076-5652879.

Print Friendly, PDF & Email
vietnam-gebergtes