Bucketlisters:
Transmongolië Express

De treinreis der treinreizen

Een legendarische of epische route zijn termen die altijd worden gelinkt aan de treinreis die start in het fascinerende Moskou. De langste treinreis ter wereld. Duurzaam per trein. Do we need to say more? De Transmongolië Express dwars door het ruige Siberië, ongerepte Mongolië en veelzijdige China legt ruim 7.600 km af tot het eindpunt Beijing. Een reis waar veel mensen op aarde van dromen, vaak onwetend dat het zo binnen handbereik ligt dankzij de organisatie van échte kenners. Niet te verwarren met de Transsiberië Express. Deze rijdt enkel door Rusland van Moskou naar Vladivostok. De eerste 5.600 km wordt hetzelfde spoor gebruikt, vanaf Ulan Ude rijdt de trein door naar Ulaanbaatar. Welke route is interessanter? Dat is een lastige vraag die waarschijnlijk niet eenduidig beantwoord kan worden. Wellicht is de afwisseling van het traject naar Beijing door Mongolië die de meeste reizigers overstag doet gaan voor de Transmongolië Express.

3 landen, 3 culturen

Zelden zijn er reizen samengesteld die zo afwisselend zijn. Het oude Sovjet gevoel in het westen van Rusland. Siberië in haar eenvoud en poort naar het onbekende. De gastvrije nomaden in Mongolië waar de leegte je vervult met geluk. En China. Een totale wereld in één land. Een tikkie vermoeiend qua indrukken maar een berg aan ervaring. Wat ze allemaal gemeen hebben: je gaat ervan houden, je gaat het rondvertellen, je gaat ooit terug.

Eeuwenoude opvatting

Het lijkt me zo saai om zolang in de trein te zitten. Wat moet ik dan doen al die tijd? Opvattingen die ik een misopvatting noem. Dit recht heb ik toegeëigend na het 6 keer maken van deze reis. De treinreis van Moskou naar Beijing aan één stuk duurt 6 nachten. Maar er zijn maar zeldzaam reizigers die dit doen. En waarom? Er is zoveel te zien onderweg dat het zonde zou zijn om niet op meerdere plaatsen te stoppen, en daar kort of lang te verblijven om daarna een volgende trein te nemen.

Het leven in en om de trein

Het reizen in de trein ervaar ik als het summum van ontspanning. Eindelijk dat goede boek lezen, nieuwe mensen van over de hele wereld ontmoeten en natuurlijk naar buiten turen. Lekker eten in de restauratiewagon, of picknicken in je coupé. Er zijn voor vertrek van de trein of tijdens de korte stops genoeg heerlijke versnaperingen te krijgen. De bekende omaatjes van Rusland, oftewel baboeschka’s, die thuis kopen en op de perrons het waar verkopen lijkt helaas een uitstervend ras. Veranderende stations politiek.

De keuze is reuze

Tijdens de treinreis zijn er een tal aan mogelijkheden om meer van de omgeving buiten de trein te zien en ervaren. De cultuur -en natuurliefhebbers onder ons kunnen kiezen uit onder andere zinderende metropolen, rijke geschiedenis, wandelingen, trekkingen, culinaire hoogstandjes, indrukwekkende bouwwerken, tochten per paard en expedities door de woestijn. Veel bezochte plaatsen rondom de treinreis zijn het prachtige St. Petersburg, de Romanovs in Jekaterinburg, het mystieke Baikalmeer en het verblijf bij de nomaden in Mongolië met als voorproefje voor Beijing de Hangende Kloosters in Datong. De reisspecialisten kunnen uit eigen ervaring adviseren wat het beste bij jouw persoonlijke wensen past.

Van een gat in de grond tot gouden tolietbril

In de ‘normale’ trein slaap je in een 4 -of 2 persoonscoupé met gedeelde wasbak en toilet op de gang. Misschien klinkt het niet meteen heel aantrekkelijk, maar geloof me: het is comfortabel. Waar slaap ik dan tijdens de stops buiten de treinreis? Dat kan variëren van jouw wens voor bijvoorbeeld een hostel, homestay, hotel, in allerlei classificaties tot je moet het doen met hetgeen er gebruikelijk en aanwezig is op een bepaalde plaats. In Mongolië slaap je buiten de hoofdstad Ulaanbaatar altijd in een gertent, oftwel in een gerkamp of bij een nomadenfamilie afhankelijk van je route. Wil je meer luxe, dan kies je voor de Tsarengoud Express of de Golden Eagle.

Gastvrijheid van ongekend niveau

Russen zijn stug. Chinezen eten altijd rare dingen. En Mongolen, wat een vreemde naam? Altijd interessant het generaliseren van bevolkingsgroepen. Uiteraard hebben compleet andere samenlevingen compleet andere gewoontes en gebruiken, waarden en normen. Lees je in in het hoe en waarom, en je zult het beter begrijpen. Ik denk wel dat er iets universeels aan mensen die leven in het oosten. De gastvrijheid doet je verbazen, leidt je op en maakt je tot een nog beter mens.

In potentie dé favoriet!

Er is één nadeel aan de reis vind ik persoonlijk. Iedere plek op aarde die je daarna gaat bezoeken ga je altijd vergelijken met dit onvergetelijk avontuur.

button bekijk reisaanbod